Προκειμένου να γλιτώσει το λιντσάρισμα από τους ισραηλίτες συντοπίτες του και να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του (ως Ρωμαίος πολίτης) στην έφεση σε δικαστήριο της Αιώνιας Πόλης, ενδεχομένως ενώπιον του ίδιου του Καίσαρα, ο Απόστολος Παύλος άφησε την Καισάρεια και μπήκε σε πλοίο για να ταξιδεύσει προς την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κάπου στα 60 μ.Χ.. Συνοδευόμενος από τον Απόστολο Λουκά, ατύχησαν από κοινού και ναυάγησαν κάπου στη Μάλτα. Οι ίδιοι θα έλεγαν ότι «εμποδίστηκαν από το Άγιο Πνεύμα» να φτάσουν στον αρχικό προορισμό τους και, έτσι, για ένα 3μηνο βρέθηκαν στην αρχαία «Μελίτη» εκτός προγράμματος, μαζί με τους υπόλοιπους ναυαγούς.
Περίπου 20 αιώνες αργότερα, το «Ινστιτούτο Βιβλικής Αρχαιολογίας» οδηγήθηκε στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι οι 4 μεταλλικές άγκυρες, που είχαν εντοπιστεί ήδη από τη δεκαετία του ’60 κοντά σε ακρογιαλιά της Μάλτας, ανήκουν στο πλοιάριο που επέβαινε ο Απόστολος Παύλος! Επισημαίνουμε ότι λίγο πριν το εν λόγω αρχαίο ναυάγιο, οι έμπειροι ναύτες του πληρώματος έκοψαν τα σχοινιά με τις 4 άγκυρες του πλοίου για να σωθούν μέσα στη θαλασσοταραχή. Οι άγκυρες πήγαν στον πάτο, το πλοιάριο, ως άλλο καρυδότσουφλο, διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη.
Ατυχώς, οι 4 άγκυρες με τον καιρό έγιναν 1, καθώς οι τέσσερις δύτες που τις εντόπισαν πριν από 60 χρόνια, δεν αναγνώρισαν τότε τη σημασία τους. Τις δύο άγκυρες τις ανέσυραν και τις έλιωσαν για να φτιάξουν εξοπλισμό καταδύσεων, η τρίτη χάθηκε, και μόνο η τέταρτη (και τυχερή) σώθηκε -καταρχάς ως πληροφορία- μέσω της χήρας ενός εκ των δυτών.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα αρχαία ναυάγια στη Μεσόγειο εκτιμώνται σε αριθμό περί τα 1.000.000 και αν συνεκτιμηθεί ότι 4 άγκυρες, προφανώς, δεν έφερε μόνο το πλοιάριο στο οποίο επέβαινε ο Απόστολος Παύλος, αλλά όλα τα παρόμοια πλοιάρια της εποχής εκείνης (1ος μ.Χ. αιώνας), είναι πραγματικά πολύ «διαβολική» όσο και ευχάριστη η σύμπτωση που καταγράφεται στην περίπτωση του εντοπισμού και διάσωσης έστω της μίας αυτής άγκυρας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιβλικής Αρχαιολογίας, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που κολλάνε «γάντι» την ιστορία του ναυαγίου του Αποστόλου Παύλου, όπως η γεωμορφολογία του σημείου, η οποία ταιριάζει στις βιβλικές περιγραφές για μια αμμουδερή παραλία (!). Μα βέβαια. Πόσο πιθανό είναι να βρει κανείς αμμουδερή παραλία σε μια χώρα-νησί;!
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες, αν ληφθούν όλοι μαζί υπόψη, συνηγορούν ότι ο κόλπος του Αγίου Θωμά (σ.σ. όπου εντοπίστηκε η πολύτιμη άγκυρα) είναι το σωστό σημείο για το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου», τονίζει ο Μπομπ Κόρνακι, ιδρυτής του Ινστιτούτου και εμβριθής μελετητής της Βίβλου.
Αν η εντοπισμένη και ανασυρμένη σήμερα άγκυρα, είναι η άγκυρα του πλοιαρίου στο οποίο επέβαινε ο Απόστολος Παύλος, τότε πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό σωζόμενο αντικείμενο που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη. Εμμέσως πλην σαφώς, η άγκυρα προσδίδει …εγκυρότητα στην Αγία Γραφή· και η Επιστήμη, αποδείξεις και κύρος στη Θεολογία.
Ο Μπομπ Κορνάκι αφήνει τα δύσκολα πίσω του, όπως το γεγονός ότι ο κόλπος του Αγίου Θωμά βρίσκεται στα νότια της Μάλτας, ενώ η παράδοση θέλει το ναυάγιο να γίνεται στα βόρεια του νησιού, και συγκεκριμένα στην «ακτή του Αποστόλου Παύλου». Επίσης, η υπόθεση μιας άλλης άγκυρας που ανακαλύφθηκε στα 2005 σε βόρεια ακτή της Μάλτας, στη Σαλίνα, και διεκδίκησε τη συγγένειά της με το πλοιάριο του Αποστόλου Παύλου, φαίνεται ότι χάνει έδαφος σε σχέση με την άγκυρα (από το σύνολο των 4 κομματιών) που βρέθηκε στον κόλπο του Αγίου Θωμά.
Με τη βοήθεια της μελέτης, των ινστιτούτων, της Επιστήμης, η Αλήθεια θα επιπλεύσει, ακόμη κι αν μιλάμε για μία άγκυρα.

Δημήτρης Κουφοβασίλης

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το