Ενώπιον των νέων ιμπεριαλιστικών προσπαθειών να μας χωρίσουν, η απάντηση πρέπει να είναι περισσότερη ενότητα και ολοκλήρωση στην Καραϊβική και σε ολόκληρη την Αμερική μας

Το “Διαίρει και βασίλευε” ήταν μια φράση που χρησιμοποιούσε και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας και ο Γάλλος Ναπολέων Βοναπάρτης. Παρά τις διαφορές με τις στρατιωτικές τακτικές που χρησιμοποιούνται από αυτές τις ιστορικές προσωπικότητες, αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι η πολιτική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σε μια άλλη απελπιστική προσπάθεια να διαιρέσουν τους λαούς νότια του Ρίο Μπράβο και να ανακτήσουν έδαφος σε μια περιοχή που η Ουάσιγκτον συνεχίζει να θεωρεί “πίσω αυλή” της.

Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στην περιοχή. Προσφέροντας μερικά καρότα και άλλα το ραβδί, εφαρμόζοντας εξαναγκασμό, προωθώντας συγκρούσεις ή διαταράσσοντας ανεξάρτητους μηχανισμούς ολοκλήρωσης, έτσι λειτούργησε η αμερικανική διοίκηση σε όλη την ιστορία. Έχοντας επίγνωση των κινδύνων που ενέχει η ενότητα στην Αμερική μας για τα αυτοκρατορικά συμφέροντά της, η κυβέρνηση έχει προβεί σε χειροπιαστές πολιτικές κινήσεις για να υπονομεύσει τις οργανώσεις των οπαδών της ολοκλήρωσης, στο πλαίσιο των σχεδίων της για μια συντηρητική παλινόρθωση.

Από τη μία πλευρά, ο Λευκός Οίκος προωθεί την Ομάδα της Λίμα και τον ανυπόληπτο Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ως φόρουμ για τη νομιμοποίηση του πολέμου κατά της Βενεζουέλας και άλλων χωρών που δεν υποκύπτουν στα σχέδιά της. Από την άλλη πλευρά, οι Η.Π.Α. επιχείρησαν να υποκινήσουν την έξοδο της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Παραγουάης και του Περού από την Ένωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) το 2018 και το 2019 τον Ισημερινό, την αποχώρηση του Ισημερινού και της Βολιβίας από τη Βολιβιανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικανικής Συνθήκης Εμπορίου (ALBA-TCP) και την πρόσφατη απόσυρση της Βραζιλίας από την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Τώρα, τα αμερικανικά σχέδια φαίνεται να κατευθύνονται προς την κατεδάφιση της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom). Πέρυσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με ηγέτες μιας επιλεγμένης ομάδας εθνών στη Φλόριντα. Μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης ήταν η περιφερειακή συνεργασία και η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η κυβέρνηση που χρηματοδοτεί την Overseas Private Investment Corporation (OPIC) θα δώσει προτεραιότητα στις πέντε χώρες, οι ηγέτες των οποίων συναντήθηκαν με τον Τραμπ.

21 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo αφίχθη στην Τζαμάικα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με Τζαμαϊκανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Andrew Holness, και τόνισε τη σημασία των σχέσεων της Καραϊβικής με τις ΗΠΑ.

Η Πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος και Πρόεδρος της Caricom, Μία Μότλεϊ, επέκρινε τη συνάντηση, αναφέροντας, “Ως πρόεδρος της Caricom, μου είναι αδύνατο να συμφωνήσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών μου πρέπει να παραστεί σε συνάντηση με κάποιον και ότι τα μέλη της Caricom δεν πρέπει να προσκληθούν. Αποτελεί προσπάθεια διαίρεσης της περιοχής”, επέμεινε.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την πολιτική κίνηση της Ουάσιγκτον στην Καραϊβική; Πρώτον, ελπίζει να κερδίσει την υποστήριξη της Καραϊβικής στο πλαίσιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για να κερδίσει την έγκριση των κλιμακούμενων επιθέσεων κατά της Βενεζουέλας, εκτός από το να ασκήσει πίεση σε αυτά τα μέλη της Caricom να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να τα απομονώσει από τους γείτονές τους.

“Το 2019 συνεχίζουμε να παγιώνουμε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα αδελφά έθνη της Καραϊβικής, στα οποία δεσμευόμαστε από ιστορικούς δεσμούς και κοινές προκλήσεις. Ο εορτασμός της 7ης Συνόδου Κορυφής Καρικόμ-Κούβας τον προσεχή Δεκέμβριο στην Αβάνα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρρίλα σε tweet στις 20 Ιανουαρίου.

Ενόψει των νέων αυτοκρατορικών προσπαθειών για τον διαχωρισμό μας, περισσότερη ενότητα και ολοκλήρωση στην Καραϊβική, και σε ολόκληρη την Αμερική μας, πρέπει να είναι η απάντηση, για να κρατήσει “τον γίγαντα με τις επτά μπότες” σε απόσταση.

Πηγή: http://en.granma.cu/mundo/2020-01-23/dividing-the-caribbean-a-new-us-strategy μέσω guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το