Η Έκθεση της ΤτΕ, την οποία έχει καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρει ως «άμεση επίδραση» του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου τη «μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα» και προαναγγέλλει και μείωση ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας!

Στην αξιολόγηση των επιπτώσεων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) -την οποία η κυβέρνηση επικαλείται ως επιστημονική βάση για το εν λόγω νομοσχέδιο- αποκαλύπτεται ότι α) θα υπάρξει μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ως άμεση επίδραση των αντεργατικών διατάξεων και β) θα μειωθεί το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις…

Παραθέτουμε τα εν λόγω αποσπάσματα από την έκθεσης της ΤτΕ:

    • Το Διάγραμμα 1 απεικονίζει τη δυναμική επίδραση μιας μόνιμης μείωσης της απόκλισης των πραγματικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα από την παραγωγικότητα της εργασίας (wage mark-up) κατά 1 ποσ. μονάδα. Η άμεση επίδραση (first order effect) είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία δημιουργεί κίνητρα για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τη ζήτηση εργατικού δυναμικού και να μεταφέρουν εργατικό δυναμικό από την παραοικονομία στις δραστηριότητες του επίσημου τομέα. (σ. 4)

    • «Υπερβάλλουσα κάλυψη» (excess coverage) των συλλογικών συμβάσεων: Ο δείκτης αυτός αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (σε ποσοστιαίες μονάδες). Η εισαγωγή ρητρών εξαίρεσης στις συλλογικές συμβάσεις, η δυσκολότερη προσφυγή σε διαιτησία κατά τη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης και η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών θα έχουν μειωτική επίδραση στο ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων. (σ. 6-7).

Η κυβερνητική πολιτική μείωσης μισθών και περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων διατυπώνεται σαφώς από την παραπάνω έκθεση.

Είναι φανερό ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων καθώς το ίδιο το κείμενο της ΤτΕ, το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται ως τη μόνη επιστημονική βάση για αυτά που εισηγείται σήμερα, λέει σαφέστατα ότι θα έχουμε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το