Περισσότερα από 700 παιδιά στο Πακιστάν, βρέθηκαν μολυσμένα  με τον ιό HIV, τον ιό που μπορεί να προκαλέσει AIDS. Η αιτία είναι οι επισφαλείς διαδικασίες μεταγγίσεων αλλά και η έλλειψη βελονών μίας χρήσης στα νοσοκομεία. Ο Guardian σημειώνει πως σύμφωνα με το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, πολλά από τα παιδιά αυτά πήγαν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν μια απλή διάρροια. Επισημαίνεται επίσης, ότι δεν γίνεται ενδελεχής έλεγχος στις τράπεζες αίματος με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος.

Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας, επιμένει πως έως το τέλος του 2020, θα πρέπει όλα τα νοσοκομεία στη χώρα να διαθέτουν ασφαλείς βελόνες μίας χρήσης και έως τότε επιβάλλει σε γιατρούς και νοσηλευτές, να προτιμούν να δίνουν στους ασθενείς θεραπεία από το στόμα και να χρησιμοποιούν σύριγγα μόνο σε περίπτωσης απόλυτης ανάγκης.

Τα περισσότερα από τα παιδιά στο Πακιστάν, μολύνθηκαν από βελόνες που είχαν ξανά χρησιμοποιηθεί. Υποβλήθηκαν σε θεραπεία για λοιμώξεις ή διάρροιες, ασθένειες που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν και με απλά φάρμακα. Υπάρχει ωστόσο μια τάση στο Πακιστάν, οι πιο εύποροι γονείς να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ενέσιμα φάρμακα.

Όταν έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, δημιουργήθηκε ένα στρατόπεδο ελέγχου στο νοσοκομείο Tehsil στο Ratodero, όπου ελέγχθηκαν 31.239 άνθρωποι για τον HIV και οι 930 βρέθηκαν θετικοί. Από αυτούς, 763 ήταν κάτω των 16 ετών και οι περισσότεροι (604) ήταν κάτω των 5. Περισσότερα αγόρια βρέθηκαν θετικά από τα κορίτσια.

Το ιατρικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, δημοσιεύει τα ευρήματα από την έρευνα περισσότερων από 30.000 ανθρώπων στην πόλη Ratodero, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον ιό HIV μετά την εμφάνιση της επιδημίας τον περασμένο Απρίλιο. Επιλέχθηκαν ειδικοί και η κυβέρνηση έκλεισε τρεις τράπεζες αίματος, σχεδόν 300 κλινικές και την Επιτροπή Υγείας.

Ένας γιατρός και καθηγητής δήλωσε: «Το Πακιστάν έχει βιώσει μια σειρά επιδημιών από τον ιό HIV τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν είχαμε δει τόσα πολλά μολυσμένα μικρά παιδιά και να εξαπλώνεται η επιδημία σε τόσες διαφορετικές κλινικές και περιοχές.

Φωτεινή Λαμπρίδη – tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το