Την Πέμπτη 9/9, μεσάνυχτα πριν το χάραμα της 73ης επετείου από την ίδρυση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ξεκίνησαν οι επίσημοι γιορτασμοί στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγιάνγκ. Από τη φετινή μεγάλη νυκτερινή παρέλαση των λαϊκών οργανώσεων και πεζών στρατιωτικών τμημάτων με τη συνοδεία μουσικής και φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων απουσίαζαν οι πυραυλικές συστοιχίες και τα βαριά μηχανοκίνητα οπλικά συστήματα. Παρέλασαν όμως ειδικά τμήματα μονάδων εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση της πανδημίας ή, κατά την ερμηνεία των δυτικών μέσων, τμήματα εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση βιολογικού πολέμου.

Εξάλλου, στις 2 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η 3η διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της 8ης Κ.Ε. του Κόμματος, που εστίασε σε πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών στις πόλεις και στην περιφέρεια για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, τη λήψη εκτεταμένων μέτρων πρόληψης της επιδημίας, καθώς η παγκόσμια κρίση υγείας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και την αύξηση της μαζικής παραγωγής καταναλωτικών αγαθών με στόχο την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Ωστόσο η ευρύτερη περιοχή είναι «καζάνι που βράζει» καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας και η Κορεατική Χερσόνησος εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους.

Στα πλαίσια αυτά με τη συμμετοχή δύναμης άνω των 500 ανδρών και με πραγματικά πυρά, ξεκίνησαν στον Βόρειο Ειρηνικό οι ρωσικές ασκήσεις στις διαφιλονικούμενες από την Ιαπωνία νήσους Κουρίλες.
Ταυτόχρονα, το Πεκίνο απαντώντας στην αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τα Στενά της Ταϊβάν, προχώρησε σε πτήσεις δεκάδων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τη «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» της Ταϊβάν.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Νότια Κορέα προχώρησε την περασμένη Τρίτη σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχια. Επίσης σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζεται για την επόμενη τετραετία η ανάπτυξη νέων πυραύλων με «σημαντικά αυξημένη καταστροφική ισχύ».

Την ίδια περίοδο στοχοποιείται πάλι η Βόρεια Κορέα με αναφορές για επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν. Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφερόμενη σε εγκαταστάσεις, που σταμάτησαν να λειτουργούν τον Δεκέμβρη του 2018, σημειώνει: «Από τα τέλη του Ιούλη του 2021 έχουν καταγραφεί ενδείξεις, περιλαμβανομένης της εκκένωσης νερού ψύξης, που είναι συμβατές με τη λειτουργία του αντιδραστήρα» στη Βόρεια Κορέα.

Στο μεταξύ, η Λ.Δ. Κορέας προχώρησε το Σαββατοκύριακο σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου «Κρουζ» μεγάλου βεληνεκούς, όπως μετέδωσε και το κρατικό πρακτορείο KCNA. Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 1.500 χλμ. πριν πέσουν σε χωρικά ύδατα της χώρας. Γι’ αυτές τις δοκιμές το Πεντάγωνο υπογράμμισε «τις απειλές που θέτει στους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα», ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ «παραμένουν έτοιμες» για συνομιλίες με τη Β. Κορέα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το