Όσο κι αν επιμένουν κάποιοι, υπάρχει και εργατιά και καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός και όλα όσα επιχειρούν να ρίξουν στη λήθη, ώστε να εξουσιάζουν χωρίς προβλήματα.
Οι εργάτες του εργοστασίου Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας- συμφερόντων Λαυρεντιάδη- βρίσκονται αντιμέτωποι με διαρκείς εργοδοτικές πιέσεις και εκβιασμούς. Στόχος η υπογραφή νέων συμβάσεων. Μη σας παρασύρει το επίθετο «νέες». Δεν έχουν τίποτα νέο να παρουσιάσουν κι έρχονται απευθείας από ένα παρελθόν που η εργατική τάξη, το λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα είχαν καταφέρει να περιορίσουν ή και να διαολοστείλουν, με όπλα τις σημαίες των αγώνων και το άφθονο αίμα τους. Σήμερα βέβαια η κατάσταση δείχνει διαφορετική, η οπισθοχώρηση των τελευταίων δεκαετιών και η σφραγίδα δέκα χρόνων καπιταλιστικής κρίσης, γυρίζει το ρολόι πίσω, βγάζοντας ξανά στο φως της ημέρας κόκαλα, δυσωδία και σαπίλα.
Θαυμάστε «επιχειρηματικό πνεύμα» και «κανονικότητα» των ημερών μας. Τι ζητάει με επιστολή-τελεσίγραφο η εργοδοσία στα Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας προ ημερών από τους εργάτες; Αν θέλουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους, να υπογράψουν σύμβαση με την οποία αποδέχονται να είναι δανειζόμενοι εργάτες!! Να υπογράψουν δηλαδή σύμβαση με την οποία θα αποδέχονται, οικειοθελώς, να μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους! Αστραφτερό διαμάντι η κοινωνία τους, η επιχειρηματικότητά τους και η κανονικότητα που ευαγγελίζονται και διατυμπανίζουν.
Δίπλα στις εξωφρενικές απαιτήσεις του καπιταλιστή Λαυρεντιάδη, θα πρέπει να προσθέσουμε, για να έχουμε σαφή εικόνα της ατέλειωτης σήψης, τις ομαδικές απολύσεις στις οποίες επιδίδεται επί χρόνια η συγκεκριμένη επιχείρηση, τόσες πολλές ώστε να μπορούμε να θεωρήσουμε πως δεν παράγει αγροτικά λιπάσματα αλλά απολυμένους, άνεργους εργάτες. Να προσθέσουμε επίσης τους επί μήνες απλήρωτους εργάτες, τη δημιουργία διαδοχικών επιχειρήσεων, ώστε να αποκρύψει τι άλλο, τις «πομπές» που τη βαραίνουν. Όμορφος κόσμος…ηθικός! Αγγελικά πλασμένος και παραδεισένιος, μόνο που, όπως μας πληροφορεί και τίτλος παλιάς ταινίας, η εργατική τάξη (δεν) πηγαίνει στον παράδεισο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το