Από επεισόδια που προκάλεσαν οργανωμένες ομάδες χρυσαυγιτών σημαδεύτηκε το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών που έγινε στην Αθήνα το μεσημέρι της Κυριακής
Τα επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από τη Βουλή, με ομάδες διαδηλωτών να συγκρούονται με την αστυνομία μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και τους πλαϊνούς δρόμους.

Η αστυνομία προχώρησε σε 12 προσαγωγές και 7 συλλήψεις μετά τα επεισόδια.

Έδρασε και στη Φαβέλα ένας από τους συλληφθέντες

Στον ευρύτερο εθνικιστικό / ακροδεξιό χώρο ανήκουν, σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ., οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Σύνταγμα, παρά τις προσπάθειες μέσων ενημέρωσης (και όχι μόνο) να πείσουν για το αντίθετο. Ένας από τους συλληφθέντες, μάλιστα, έχει παρελθόν και είναι γνωστός στις αρχές από παλαιότερη υπόθεση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ένας από τους επτά συλληφθέντες στα επεισόδια έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για επίθεση με εμπρηστικούς μηχανισμούς που είχε σημειωθεί στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά τον Αύγουστο του 2017.

Την επίθεση είχε πραγματοποιήσει η ναζιστική οργάνωση «Απέλλα» [ διάσπαση της Χρυσής Αυγής ], τέσσερα μέλη της οποίας είχαν συλληφθεί τότε και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Δολοφονική επίθεση «διαδηλωτών», στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καταγγέλλει το ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η Ένωση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, «μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με Ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ.

Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα από τα χτυπήματα, ωστόσο χάθηκε και εκλάπη μέρος του εξοπλισμού τους.

Στην έρευνα των γεγονότων το ΔΣ της ΕΦΕ έλαβε γνώση για ομάδες ανθρώπων, με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι», αναφέρεται στην καταγγελία.

Το ΔΣ της ΕΦΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για τέτοιες φασιστικές ενέργειες και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να καταδικάσουν την επίθεση και να αναλογιστούν κατά πόσο η δική τους ρητορική συμβάλει σε τέτοια συμβάντα και τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις κατά ανθρώπων, της ελευθερίας του τύπου και φυσικά της ίδιας της δημοκρατίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης: 

Το ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει δολοφονική επίθεση «διαδηλωτών», στα πλαίσια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό ζήτημα στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει μέσα από πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες, μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με Ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ. Τα στοιχεία των συναδέλφων είναι στην διάθεση του ΔΣ αλλά δεν αναφέρονται στην παρούσα καταγγελία για ευνόητους λόγους.

Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα από τα χτυπήματα, ωστόσο χάθηκε και εκλάπη μέρος του εξοπλισμού τους.

Στην έρευνα των γεγονότων το ΔΣ της ΕΦΕ έλαβε γνώση για ομάδες ανθρώπων, με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι.

Το ΔΣ της ΕΦΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για τέτοιες φασιστικές ενέργειες. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να καταδικάσουν την επίθεση και να αναλογιστούν κατά πόσο η δική τους ρητορική συμβάλει σε τέτοια συμβάντα και τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις κατά ανθρώπων, της ελευθερίας του τύπου και φυσικά της ίδιας της δημοκρατίας.

ΤΟ ΔΣ της ΕΦΕ

επεισόδια στο συλλαλητήριο

Επίσης, και η ΠΟΣΠΕΡΤ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει και καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση «ακροδεξιών τραμπούκων» στο συνεργείο της ΕΡΤ και τον εικονολήπτη που κάλυπτε τη σημερινό συλλαλητήριο.

«Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την απρόκλητη επίθεση των θρασύδειλων ακροδεξιών τραμπούκων, όπως και κάθε επίθεση, απ΄όπου κι αν προέρχεται, εναντίον εκείνων που μοχθούν ώστε να είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση συνεπής στην ενημέρωση του πολίτη, όπως της επιτάσσει το Σύνταγμα, η συνείδηση και η αίσθηση καθήκοντος του κάθε εργαζόμενου στην ΕΡΤ».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το