Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την ολοκλήρωση της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, στις 23 Αυγούστου 1975 παρουσιάζουμε την ταινία από το αμοντάριστο υλικό της τηλεοπτικής κάλυψης του ΕΙΡΤ, με την ιστορική στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που προβάλλεται για πρώτη φορά

Στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ μπορεί κανείς να δει

 Οι δικαστές

Η δίκη των πρωταιτίων της χούντας από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έλαβε χώρα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, από τις 28 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου 1975. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο Ιωάννης Ντεγιάννης και μέλη οι εφέτες Παναγιώτης Λογοθέτης, Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, Ιωάννης Γρίβας και Γεώργιος Πλαγιανάκος με αναπληρωματικά μέλη τους εφέτες Ηλία Γιαννόπουλο και Δημήτριο Τζούμα και εισαγγελείς τους Κωνσταντίνο Σταμάτη και Σπύρο Κανίνια.

Οι πραξικοπηματίες 

Οι κατηγορίες που αντιμετώπισαν οι 20 πραξικοπηματίες αφορούσαν τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

Η ταινία αποτελεί τμήμα του αμοντάριστου υλικού από την τηλεοπτική κάλυψη του ΕΙΡΤ της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Ο πρόεδρος Γιάννης Ντεγιάννης, τα μέλη του δικαστηρίου και οι εισαγγελείς μπαίνουν στην αίθουσα και οι κατηγορούμενοι σηκώνονται όρθιοι. Ακολουθεί γενικό πλάνο της έδρας, όπου ο Γιάννης Ντεγιάννης, έπειτα από σύντομη συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη, αρχίζει την ανακοίνωση των ποινών για κάθε έναν από τους κατηγορουμένους. Τα πλάνα εναλλάσσονται από γενικά της έδρας και του προέδρου σε κοντινά πλάνα σε κάθε έναν από τους κατηγορουμένους τη στιγμή που ανακοινώνονται οι ποινές τους.

Οταν ολοκληρώνεται η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου από τον πρόεδρο, λαμβάνει τον λόγο ο εισαγγελέας και εξηγεί γιατί οι δύο κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν δεν δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου καλεί τους κατηγορουμένους να σηκωθούν και τους εξηγεί ότι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αναίρεση της απόφασης εντός πέντε ημερών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το