Μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μαζί με άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις πέρασε με αιφνιδιασμό και την τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 9 του νόμου 4554/2018. Πρόκειται για το άρθρο που προέβλεπε την συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους όσο αφορά την καταβολή των αποδοχών, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις αποζημιώσεις άλλα και την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφαλείας.
Ουσιαστικά με την κατάργηση αυτής της διάταξης, η οποία επικροτήθηκε από τον ΣΕΒ, εξαλείφεται και αυτό το ελάχιστο μέτρο που νομοθετήθηκε για να “ελεγχθεί” η αντεργατική ασυδοσία των εργολάβων και υπεργολάβων και έδινε μια μικρή δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν αυτά που τους στερούν οι εργολάβοι και από την εργοδότρια εταιρεία. Αναφέρεται, σχετικά,το παράδειγμα τράπεζας που ανέθεσε σε εργολάβο εργασία καθαρισμού και ο εργολάβος δεν κατέβαλε το επίδομα αδείας στις εργαζόμενες που απασχολούσε. Με τον νόμο της συνευθύνης, η τράπεζα είχε ευθύνη γι’ αυτή την παρανομία και οι εργαζόμενες διεκδίκησαν τα οφειλόμενα όχι μόνο από τον εργολάβο αλλά και και από την ίδια την τράπεζα. Πλέον το εμπόδιο αυτό για την εργολαβική ασυδοσία εξαλείφεται.
Δεν μπορεί, ωστόσο, να μη στιγματισθεί και η υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή την τροπολογία της ΝΔ μίλησε για κατάργηση της “φιλεργατικής πολιτικής” της κυβέρνησής του. Σε ποια όμως φιλεργατική πολιτική αναφέρεται όταν στα 4 χρόνια διακυβέρνησής του, ουσιαστικά, άφησε όπως είχε το αντεργατικό καθεστώς της εργολαβίας και υπεργολαβίας, νομιμοποιώντας το, ουσιαστικά, και με τη μάσκα της διάταξης της “συνευθύνης” εργοδότη-εργολάβου; Σε ποια πολιτική “προστασίας της εργασίας” αναφέρεται όταν οι κρατικοί μηχανισμοί επιθεώρησης της εργασίας συνέχισαν να παραμένουν παροπλισμένοι και επί των ημερών της κυβέρνησης του;
Η αλήθεια είναι, πως στο αντεργατικό έδαφος που συντήρησε και καλλιέργησε η πολιτική της κυβέρνησής του, πατάει τώρα η ΝΔ για να επιβάλει διευρυμένα φιλεργοδοτικά μέτρα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δείτε κι αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το