Εμπέδωση της ατομικής ευθύνης και για την αντιμετώπιση Ιανού

Έκτακτα δελτία, ο Χαρδαλιάς στο γνωστό πόστο της τρομολαγνείας και της μεταφοράς των ευθυνών στους πολίτες, ανταποκριτές με ηχητική υπόκρουση των μποφόρ και ατελείωτες αναλύσεις για την πορεία και την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας! Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ προσδίδει χαρακτηριστικά μιας επερχόμενης θεομηνίας σε ένα καιρικό φαινόμενο και «προειδοποιεί» για τις πιθανές καταστροφές, προκειμένου να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη για την εγκληματική πολιτική της.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας δοκιμάζονται από βροχές και ισχυρούς ανέμους, όπως πάντα, χωρίς κανένα έργο και υποδομή αντιπλημμυρικής προστασίας και με μοναδική συμβολή της πολιτείας -και σε αυτή τη δυσκολία- την εμπέδωση της ατομικής ευθύνης των ίδιων των θυμάτων της κακοκαιρίας. Αν και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, ο καθένας μπορεί να καταλάβει από την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης ότι για ό,τι και αν συμβεί οι ευθύνες καταλογίζονται ήδη σε άλλους.

Είναι χαρακτηριστικές και ενδεικτικές της πολιτικής υποκρισίας της ΝΔ οι πρώτες δηλώσεις (16/9) του Χαρδαλιά εν αναμονή της άφιξης της κακοκαιρίας. Με απύθμενο θράσος παρουσίασε ως πρόληψη την οδηγία προς τους κατοίκους των περιοχών που θα πλήξει ο Ιανός, την μετεγκατάστασή τους σε σπίτι «συγγενή ή φίλου»! «…Όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο και… εξετάστε το ενδεχόμενο να φιλοξενηθείτε για αυτές τις μέρες σε συγγενείς ή φίλους», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πουθενά δεν υπάρχει η ευθύνη της πολιτείας και της κυβέρνησής του για τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν. Πουθενά δεν υπάρχει η ευθύνη για τα μέτρα και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Και που λόγω της πολιτικής τους, πάντα ανακοινώνονται μετά από κάθε καταστροφή και μετά ματαιώνονται. Έτσι απλά η αρχή της πολιτικής προστασίας, προμηνύει πλημμύρες και η πρόληψή της περιορίζεται στην οδηγία για μετεγκατάσταση προς τους ίδιους τους κατοίκους και με ευθύνη τους! Και μαζί με άλλες οδηγίες για παραμονή στο σπίτι κλπ, με στόμφο τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ και τα δημοσιογραφικά φερέφωνα τις παρουσιάζουν ως υπεύθυνο «σχέδιο» για την πρόληψη και τη διαχείριση της επερχόμενης καταστροφής.

Τα υπόλοιπα που περιέχονται στις ανακοινώσεις περί ετοιμότητας μονάδων της πυροσβεστικής στα Ιωάννινα, την Άρτα και τη Θεσσαλονίκη μόνο ως αστεία μπορούν να εκληφθούν. Οι κυβερνώντες της ΝΔ γνωρίζουν καλά ότι η πρόληψη για την αντιμετώπιση καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων δεν αφορά τις μέρες των καιρικών φαινομένων. Μπορεί να υπάρξει με σχεδιασμό και πραγματοποίηση των σχετικών έργων πριν συμβούν αυτά. Γι’ αυτό και όλο το «σχέδιο», που με το γνωστό ύφος προστάτη παρουσίασε μία μέρα πριν το ξέσπασμα του «Ιανού» ο Χαρδαλιάς, έχει ένα και μόνο στόχο. Αυτόν στον οποίο οι νεοφιλελεύθεροι σαλτιμπάγκοι της ΝΔ εντρύφησαν κατά τη «διαχείριση» της πανδημίας. Την εξαφάνιση κάθε κυβερνητικής και πολιτικής ευθύνης και τη χρέωση κάθε καταστροφικού σεναρίου στην ατομική και στα ακραία φυσικά φαινόμενα. Ήδη ο Χαρδαλιάς φρόντισε να «προειδοποιήσει» τους κατοίκους ότι, μετά από τέτοια φαινόμενα, παρατηρούνται πλημμύρες, καταστροφές λόγω των ανέμων, βλάβες στα δίκτυα και διακοπές ρεύματος, νερού κλπ. Όλα αυτά παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα του καιρού και όχι της πολιτικής της εγκατάλειψης και των απαράδεκτων ελλείψεων.

Στις 17/9 σύμφωνα με τα ΜΜΕ η αρχή προστασίας έστειλε έγγραφο στην περιφέρεια Αττικής για να καθαριστούν τα φρεάτια! Έπρεπε να έρθει ο Ιανός για να γίνει αυτό από τους υπεύθυνους της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι όμως αργά ακόμη και για αυτό. Οπότε η μόνη ελπίδα και πάλι είναι ο Ιανός να μην περάσει από την Αττική. Όποιο (από τα πολλά) καταστροφικό σενάριο και αν επαληθευτεί το μόνο σίγουρο είναι ένα. Η απόλυτη ευθύνη ανήκει στην κυβερνητική πολιτική.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το