Ελληνική δικαιοσύνη;
• Μελίστας: 2,5 χρόνια πρωτόδικα. Αθώος στο εφετείο. Ελεύθερος από την αρχή. Βραβείο ευδόκιμης υπηρεσίας.
• Καλαμπόκας: Ισόβια πρωτόδικα. 17,5 χρόνια στο εφετείο. Ελεύθερος στα 7.
• Κορκονέας: Ισόβια πρωτόδικα. 13 χρόνια στο εφετείο. Προσεχώς ελεύθερος.
• Σαραλιώτης: 10 χρόνια πρωτόδικα. Αθώος στο εφετείο. Ελεύθερος.
• κλπ κλπ….. Προσεχώς καλύτερα, που έλεγε κι ο Ζήκος.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Μα για τους πρόσφατους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους για τους συλληφθέντες στην ΑΣΟΕΕ!

Το θέμα έχει ως εξής:

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες της Τετάρτης έξω από την ΑΣΟΕΕ, με τα περιοριστικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν να κρίνονται πρωτοφανή.

Μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες εξήλθαν από την Ευελπίδων μαζί με τη δικηγόρο τους, καθώς ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι τρεις κατηγορούνται για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα.

Τα μέτρα, όμως, που τους επιβλήθηκαν χαρακτηρίζονται αδιανόητα, καθώς οι τρεις κατηγορούμενοι απαγορεύεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους, ενώ απαγορεύεται να πηγαίνουν και στην περιοχή των Εξαρχείων, με την απαγόρευση να ισχύει και για δρόμους όπως η Ασκληπιού, η Αλεξάνδρας και η Πατησίων.

Ανάμεσα σε άλλα τούς επιβλήθηκε εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι τρεις συνελήφθησαν την Τετάρτη μετά τη μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, όταν στελέχη της ομάδας ΔΡΑΣΗ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από την ΑΣΟΕΕ αποχωρώντας ειρηνικά από τη διαδήλωση.

Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν σκληρή αστυνομική βία κατά δύο διαδηλωτών, ενώ πολλά ερωτήματα έχουν προκαλέσει βίντεο που φέρεται να καταγράφουν προσπάθεια αστυνομικών να «φυτευτούν» ενοχοποιητικά στοιχεία. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. μάλλον περιπλέκουν παρά ρίχνουν φως στην υπόθεση.

Συνήγορος: Σε κοινωνική ομηρία οι κατηγορούμενοι

Η συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αντωνία Λεγάκη, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «παρόλο που προσκομίσαμε βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι κανείς τους δεν συμμετείχε σε επεισόδια, ότι την ώρα της σύλληψής τους στην οδό Πατησίων δεν συνέβαινε το παραμικρό και στο οδόστρωμα δεν υπήρχαν ούτε καδρόνια ούτε πέτρες, παρόλο που οι ίδιοι οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους δεν γράφουν ότι η εκρηκτική ύλη βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά ότι περισυνελέγη από το οδόστρωμα, αποδεικνύεται ακόμη μία φορά ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά δεν είναι κουφή στα κελεύσματα της κυβέρνησης. Παράλληλα γεννάται το ερώτημα αν η επιβολή τέτοιων σκληρών περιοριστικών όρων αποσκοπεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και στην ποινικοποίηση οποιασδήποτε αντίστασης. Η Δικαιοσύνη συντάχθηκε απολύτως με την κυβέρνηση, παρά τη συνταγματικά προβλεπόμενη ευθύνη της να εγγυάται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατηγορουμένων όταν η εκτελεστική εξουσία τα παραβιάζει».

«Το να απαγορεύεται η παρουσία των κατηγορουμένων σε όλο το ιστορικό κέντρο, όπου δεν να μπορούν να εργαστούν ή να πάνε βόλτα με τους φίλους τους, τους θέτει αυτόματα σε κοινωνική ομηρία. Ο άγριος ξυλοδαρμός τους, που έχει καταγραφεί σε βίντεο, στοχεύει στη νομιμοποίηση της αστυνομικής βίας και συνιστά το κακούργημα των βασανιστηρίων», πρόσθεσε η κ. Λεγάκη

Διαβάστε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το