Την Τετάρτη 11/05 στην ΑΣΟΕΕ έγινε απόπειρα γενικής συνέλευσης εν όψει των φοιτητικών εκλογών της 18ης Μάη. Οι εκλογές στον σύλλογο της ΑΣΟΕΕ αποτελούν κάθε χρόνο διακύβευμα στη βάση της απαράδεκτης αντιδημοκρατικής πρακτικής ομάδων που αναφέρονται στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο που με τις επιθέσεις τους την ημέρα των εκλογών τα προηγούμενα χρόνια επιβάλλουν στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ να μην πραγματοποιούν εκλογές και να συγκροτούν τον φοιτητικό τους σύλλογο.

Γιατί όμως έχουν σχεδόν μια δεκαετία να πραγματοποιηθούν εκλογές στην ΑΣΟΕΕ ;

-Γιατί η μηδενιστική δράση ακριβώς αυτών των ομάδων που επιτίθενται σε φοιτητές, κλέβουν κάλπες, γκρεμίζουν τοίχους και δίνουν το άλλοθι στην κυβέρνηση, την πρυτανεία και την αστυνομία να καταστρατηγούν το άσυλο, να δυσφημούν τον σύλλογο και τους φοιτητές ως εγκληματίες, είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για την αδράνεια του συλλόγου.

-Γιατί απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ για ακόμη μια χρονιά επιλέγουν να πραγματοποιήσουν δικές τους εκλογές εκτός του φυσικού μας χώρου, όπως έκαναν στο παρελθόν με το στήσιμο κάλπης στον Πανελλήνιο, στο Ζάππειο ή στο Μέγαρο μουσικής. Καταγγέλλουμε επίσης το γεγονός ότι δεν ήρθαν καν στη διαδικασία της συνέλευσης να υπερασπιστούν μπροστά στους φοιτητές την πρότασή τους για διεξαγωγή εκλογών εκτός της ΑΣΟΕΕ. Η ΠΑΣΠ επιλέγει μακριά και έξω από κάθε συλλογική διαδικασία να επιβάλει στον φοιτητικό σύλλογο και τους φοιτητές της σχολής τη διεξαγωγή εκλογών σε χώρο έξω απ’ την ΑΣΟΕΕ, ειδάλλως να μην πραγματοποιηθούν καθόλου! Και φυσικά τηρεί την αντιδημοκρατική αυτή στάση για να διαιωνίζεται η κυριαρχία της στον σύλλογο και να σιγουρευτεί ότι θα παραμείνει αδρανής.

-Γιατί δίπλα σε αυτή τη λογική έρχονται οι δυνάμεις της ΠΚΣ που πρότειναν στον σύλλογο να γίνουν εκλογές στις 25 Μαΐου, ημέρα που έρχεται αντιπαραθετικά με την ενιαία πανελλαδική διεξαγωγή των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν στα διαπαραταξιακά συμβούλια που αποφασίζουν για την ημέρα πραγματοποίησης των εκλογών, αλλά τώρα, με πρόφαση ακριβώς τη δράση της αναρχίας στη σχολή μας (στην οποία σταθερά αναφέρονται ως “ομάδες που δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα”, αρνούμενες πεισματικά να τις ονοματίσουν), αποφασίζουν μόνοι τους σε συνέλευση χωρίς απαρτία ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την ημερομηνία που πρότειναν και μάλιστα ήθελαν να συγκροτήσουν και εφορευτική επιτροπή. Την ίδια λίγο-πολύ λογική υιοθέτησε και το σχήμα Resistencia ΕΑΑΚ, με μοναδική διαφορά ότι τα ΕΑΑΚ διαφωνούσαν με τη νομιμοποίηση του σώματος που η ΠΚΣ είχε βαφτίσει “συνέλευση”.

-Γιατί από την άλλη οι δυνάμεις ΡΑΣ ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝΑ ενώ στην αρχή πρότειναν στα κείμενά τους να πραγματοποιηθούν στις 18 Μάη εκλογές σε άλλο κτίριο της ΑΣΟΕΕ για «χωροταξικούς λόγους», μέσα σε μια ώρα έκαναν κωλοτούμπα και σύρθηκαν πίσω από τις άλλες δύο δυνάμεις και συμφώνησαν με την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στις 25 Μαΐου. Τόσο “αμεσοδημοκρατικά” και “οριζόντια” αποφασίζουν τα σχήματα των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, που έφτασε μόνο λίγη πίεση από την ΠΚΣ για να πραγματοποιήσουν στροφή 180 μοιρών και να υιοθετήσουν (μετά από ολιγόλεπτη συζήτηση 2-3 μελών τους) την πρόταση της ΠΚΣ.
Ακόμα και έτσι βέβαια η διαδικασία εκφυλίστηκε αρχικά από τις δυνάμεις της ΠΚΣ που πρότειναν να σηκώσουν χέρια όσοι συμφωνούν με την ημερομηνία -χωρίς απαρτία όπως προαναφέραμε- και όταν ερωτήθηκαν τι νομιμοποίηση θα είχε μια τέτοια απόφαση εφόσον δεν είναι του φοιτητικού συλλόγου ΑΣΟΕΕ και πως αυτό είναι δημοκρατικό, καθώς το πανεπιστήμιο έχει 10 χιλιάδες φοιτητές, η απάντηση ήταν συνεχώς η ίδια: «οι εκλογές θα γίνουν 25 Μαΐου και καλούμε τους φοιτητές που βρίσκονται εδώ μέσα να ψηφίσουν». Δηλαδή η ΠΚΣ ήθελε με το ζόρι 100 φοιτητές να πάρουν αποφάσεις σε έναν σύλλογο με πάνω από 10.000 ενεργούς φοιτητές. Πρόκειται για μία αντίληψη που στρώνει το έδαφος όχι μόνο για τον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών του συλλόγου μας, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε δυνάμεις όπως η ΠΑΣΠ ή οι δήθεν ανεξάρτητοι “ΠαΝΚΣ”, να συγκεντρώνονται σε αμφιθέατρα και να παίρνουν κάθε λογής απόφαση, με την ίδια λογική που προτάσσει ότι “αφού μαζευτήκαμε, να αποφασίσουμε κιόλας”. Από την άλλη το Ενωτικό επί της διαδικασίας διαφώνησε με το σήκωμα τον χεριών και αντ’ αυτού πρότειναν να υπογράψουμε ένα κείμενο -πολιτικές δυνάμεις και φοιτητές- για να υλοποιηθούν οι εκλογές στις 25 Μάη στην ΑΣΟΕΕ.
Ως Φοιτητική Πορεία δε διαφωνούμε μόνο με τη διαδικασία που η ΠΚΣ βάφτισε “εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση”. Διαφωνούμε συνολικά με την πρόταση για διεξαγωγή εκλογών στις 25 Μαϊου, καθώς αποτελεί μοιρολατρική αποδοχή ότι ο σύλλογός μας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εκλογές μόνος του και χρειάζεται τη βοήθεια των μελών της ΚΝΕ από τις άλλες σχολές για να διασφαλιστούν οι εκλογές. Υπενθυμίζουμε πως όταν κάτι αντίστοιχο συνέβη το 2019 στο Πάντειο, οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα φόβου και έντασης, με καδρόνια και κράνη για την “περιφρούρηση” της διαδικασίας. Δε θεωρούμε πως τέτοιου τύπου “περιφρουρήσεις” λύνουν το πραγματικό πρόβλημα.
Εμείς κόντρα σε αυτή την ηττοπάθεια που αυτές οι δυνάμεις επιβάλλουν στον σύλλογο -χωρίς αποφάσεις οργάνων- επιμένουμε ότι η 18η Μαΐου είναι η μέρα που πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές ενιαία μαζί με όλους τους υπόλοιπους συλλόγους της Ελλάδας στον φυσικό μας χώρο, γιατί κανένας άλλος σύλλογος δεν μπορεί να διασφαλίσει για εμάς την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Μόνο εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές μπορούμε να περιφρουρήσουμε τις εκλογές, όχι με οργανωτικά μέτρα και χωροταξικές διατάξεις, αλλά μαζικά, ουσιαστικά, καταγγέλλοντας και περιθωριοποιώντας αυτές τις πρακτικές που χρόνια τώρα δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας και αναβάλλουν τις εκλογές .

πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το