Δύο μήνες σχεδόν μετά την απόλυσή τους, εκατοντάδες ελαστικά εργαζόμενοι της εκπαίδευσης, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, υποχρεώθηκαν να ζήσουν την περίοδο του καλοκαιριού χωρίς μισθό αλλά και ούτε καν το ταμείο ανεργίας που δικαιούνται.

Βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου και υπάρχουν καταστήματα του ΟΑΕΔ που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της καταγραφής και επεξεργασίας των αιτήσεων (οι οποίες έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά από την 1η Ιουλίου) με αποτέλεσμα να μην έχει δοθεί στους αναπληρωτές ούτε καν η πρώτη επιδότηση του ταμείου ανεργίας του καλοκαιριού.

Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το επίδομα μέσα στη «γραφειοκρατία του συστήματος» μια και διορίστηκαν και οφείλουν να καταθέσουν αίτηση διακοπής του επιδόματος μέχρι τις 26/8 που ολοκληρώνεται η ορκωμοσία τους, ενός επιδόματος όμως που δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε καθυστέρηση στις πληρωμές των επιδομάτων ανεργίας. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βιώνουν κάθε χρόνο την απόλυσή τους από θέσεις που στην ουσία αναπληρώνουν τον εαυτό τους,  καλούνται με αυταπάρνηση και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να υπηρετήσουν τη μόρφωση των παιδιών και το δημόσιο σχολείο χωρίς καμία ασφάλεια στο πού και στο πότε, ενώ με ευθύνη των κυβερνήσεων παραμένουν στην εργασιακή σχέση των ελαστικά εργαζόμενων. Υπεύθυνες και υπόλογες είναι οι κυβερνήσεις που υπηρετούν στοχευμένα την πολιτική των μηδενικών διορισμών, μονιμοποιώντας την ελαστική εργασία και επισφάλεια, και την ανακύκλωση της ανεργίας ακολουθώντας με ευλάβεια τις εντολές και τις απαιτήσεις των θεσμών, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που με θρασύτητα δηλώνουν ότι το δημόσιο συνολικά, και η εκπαίδευση κατ’ επέκταση, χρειάζεται συρρίκνωση. 

Η καθυστέρηση στην απόδοση του ταμείου ανεργίας είναι μια ακόμα επιβάρυνση της ήδη άσχημης εργασιακής συνθήκης.

Απαιτούμε:

  • Να πληρωθούν ΤΩΡΑ το επιδόματα ανεργίας όλοι ανεξαιρέτως οι απολυμένοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
  • Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, ώστε να μην χάσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται.

Χρήστος Κάτσικας, αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Δ΄ ΔΔΕ Αθήνας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το