Να διαλύσουν τους φοιτητές, που προχώρησαν το πρωί σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, επιχείρησαν δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν έφοδο στο χώρο και προσήγαγαν άγνωστο προς το παρόν αριθμό ατόμων.

Η απρόκλητη αστυνομική επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με χημικά εναντίον φοιτητών έγινε μετά από κάλεσμα της πρυτανείας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, που κάλεσε την αστυνομία σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλέστηκε τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 23 του νόμο 4777/21 για το πειθαρχικό παράπτωμα της «παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται ακριβώς κατά της θέσπισης του αυστηρού πειθαρχικού, που προβλέπει ποινές μέχρι και οριστικής διαγραφής φοιτητών, όπως επίσης κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, που λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ., του νέου τρόπο υπολογισμού βάσεων της εισαγωγής, που θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες νέους και νέες.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

Διαδήλωση άμεσης καταγγελίας του οργίου καταστολής στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 2.30 το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την καταπάτηση του ασύλου, τις προσαγωγές και τον βασανισμό του προσαχθέντα. Η Φοιτητική Πορεία έλαβε μέρος στη διαδήλωση με δικό της πανό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το