Μπορεί στα σύνορα να δοκιμάζονται οι αντοχές της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χρησιμοποιεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης, αλλά στη Θεσσαλονίκη εξαγωγείς και επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Το βράδυ της Τρίτης σε κλειστή επιχειρηματική εκδήλωση ο ΣΕΒΕ και το Turkish-Greek Business Council υπέγραψαν κείμενο για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του Turkish-Greek Business Council με επικεφαλής τον πρόεδρό του Λεβέντ Σαδίκ (υψηλόβαθμο στέλεχος της μειονότητας και γιο του Αχμέτ Σαδίκ πρώην βουλευτή Ροδόπης με το μειονοτικό κόμμα «Εμπιστοσύνη» που μετεξελίχτηκε στο κόμμα «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας»).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, «στη συνάντηση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Εφέ Τσεϊλάν και ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Βόρειας Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Αλεξιάδης».

Στις 2 Μαρτίου ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου σημείωνε: «Προστατεύοντας τα σύνορά μας η Ελλάδα ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα να διαφυλάξει την ακεραιότητα της». Μία ημέρα αργότερα, στις 3 Μαρτίου, ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην κλειστή επιχειρηματική σύσκεψη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και της Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Κοινότητας του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών μέσω της συνεργασίας ελληνικών και τούρκικων επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο προορισμό για την Ελλάδα με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία και να διαμορφώνεται σε 3,9 δις. ευρώ το 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Λεβέντ Σαδίκ, Πρόεδρος του Turkish-Greek Business Council του DEIK, ο οποίος εξήρε τη σημασία της συνεργασίας των δύο φορέων, θέτοντας ως στόχο το διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών από 4 δις. δολάρια σε 8 δις. δολάρια».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρθηκε στα κοινά σημεία που έχουν οι δύο λαοί, λέγοντας πως η εν λόγω πρωτοβουλία των δύο φορέων είναι η απαρχή μίας νέας συνεργασίας και η αφορμή για να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες των δύο χωρών.

Ο Λεβέντ Σαδίκ

Και ποιος είναι ο επικεφαλής Πρόεδρος του τουρκικού φορέα; Ο Λεβέντ Σαδίκ. Πανίσχυρος  επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία πλην όμως Θρακιώτης καθώς δεν είναι άλλος από το γιο του εθνικιστική ηγέτη και ιδρυτή του αυτονομιστικού κόμματος DEB Αχμέτ Σαδίκ, o oποίος είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο Λεβέντ Σαδίκ, δεν είναι απλώς ένας επιχειρηματίας αλλά ο πολιορκητικός κριός της τουρκικής διείσδυσης και προπαγάνδας στη Θράκη με ρόλο οικονομικό και πολιτικό. Με λίγα λόγια, ο Λεβέντ Σαδίκ είναι ο «άξονας του κακού» για όλους τους αυτοαπακολούμενους «πατριώτες» και λοιπούς «εθνικόφρονες».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το