Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Email: sekarchaeologists@gmail.com, http://www.seka.net.gr

Δεν πρόκειται για νομική διαμάχη!

Πρόκειται για εργασιακή τρομοκρατία

και ευθεία επίθεση στα δικαιώματά μας!

Στις 7 Μαΐου φαινομενικώς εξετάζεται στον Άρειο Πάγο η νομική διαφορά ανάμεσα σε 19 απολυμένους αρχαιολόγους από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και στην Κοινοπραξία του Μετρό (πλήρης επωνυμία με τη μορφή που είχε το 2013: «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  IMPREGILO – ANSALDO STS – SELI  ANSALDOBREDA»).

Στην πραγματικότητα, οι συνάδελφοί μας απολύθηκαν παρανόμως από την Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης το 2013.

Με συνευθύνη της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης, και με δεδομένη την εκδικητική πολιτική της Κοινοπραξίας του Μετρό προς όποιον εγείρει αξιώσεις προάσπισης των εργασιακών του δικαιωμάτων, έκτοτε δεν ξαναβρήκαν εργασία στο έργο.

Οι μισοί περίπου εξ αυτών μηνύθηκαν από την Κοινοπραξία διότι …εργάστηκαν δίχως να ενημερώσουν εκείνον που τους απέλυσε παράνομα ότι αναζήτησαν αλλού τον βιοπορισμό τους! Οι υπόλοιποι καταγγέλθηκαν από την Κοινοπραξία διότι …έμειναν άνεργοι με πρόθεση!

Μετά την απόφαση του Εφετείου, η οποία έκανε στροφή 180ο σε σχέση με εκείνη του Πρωτοδικείου, οι συνάδελφοί μας είδαν την Κοινοπραξία να απλώνει χέρι, όχι μόνο στα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και στις οικονομίες τους, και να διεκδικεί να πάρει πίσω (και, μάλιστα, με τόκο!) τα ποσά που είχαν αρχικώς επιδικαστεί.

Παρακολούθησαν έναν κατασκευαστικό και οικονομικό κολοσσό να τους απειλεί ακόμη και με κατασχέσεις της ακίνητης περιουσίας τους, και ενώ αυτός είχε ήδη προβεί σε δεσμεύεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και κάτω από το επίσημο ακατάσχετο όριο.

Μέλος του ΔΣ του ΣΕΚΑ που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των απολυμένων, σήμερα διώκεται από την Κοινοπραξία του Μετρό διότι, τάχα, έκανε ψευδή κατάθεση όταν στεκόταν στο πλευρό των συναδέλφων του.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση δεν αφορά σε μια «νομική» διαμάχη. Με νομικούς όρους, δεν μπορεί να εξηγηθεί η πλήρης μεταστροφή της δικαστικής απόφασης, από το Πρωτοδικείο μέχρι το Εφετείο.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση αφορά σε μια ανοιχτή επίθεση της εργοδοσίας σε βάρος όχι μόνο των 19 συναδέλφων μας, αλλά σε βάρος όλου του κόσμου της εργασίας.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι στις αξιώσεις της Κοινοπραξίας, στο πλευρό των παρανόμως απολυμένων, και διωκόμενων εργαζομένων!

Καταγγέλλουμε τη νομική επίθεση της Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης ενάντια στους 19 απολυμένους συναδέλφους μας

Απαιτούμε από την Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης να σταματήσει εδώ το νομικό της κυνήγι, το οποίο κυριότατο στόχο έχει, όχι την επιστροφή των αποζημιώσεων, αλλά την τρομοκράτηση των παλαιότερων και τωρινών εργαζομένων στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τα σωματεία και ομοσπονδίες καταρχάς στον τομέα του Πολιτισμού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ενάντια στην επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας, στο πρόσωπο των 19 συναδέλφων μας.

Καλούμε το ΥΠΠΟΑ, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αφήσει έκθετους τους εργαζόμενους στην εργατική τρομοκρατία, να πάρει σαφή θέση μπροστά στην προκλητική ενέργεια της Κοινοπραξίας.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προκηρύσσει 3ωρη Παναττική Στάση Εργασίας (09:00-12:00) την Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, και καλεί όλους τους συναδέλφους στην Αττική να βρεθούν στις 10:00 έξω από τον Άρειο Πάγο, στο πλευρό των 19 διωκόμενων αρχαιολόγων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το