Η Έφη Γκίκα, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, και μέλος Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων εφ’ όλης της ύλης στο «Ν»

«Δεν είναι εκπαίδευση, είναι τηλεδιάλεξη, τσιρότο για το κάταγμα»

Με φόντο την τηλεκπαίδευση που ταλαιπωρεί… το σύνολο των μαθητών και μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων, η Έφη Γκίκα μίλησε εφ όλης της ύλης στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99». Με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Λέσβου, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και της Επιτροπής γονέων του 1ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, η Έφη Γκίκα μίλησε όχι μόνο ως συνδικαλίστρια, εκπροσωπώντας τον κλάδο των καθηγητών. Μίλησε και ως καθηγήτρια που, όπως οι συνάδελφοί της πρέπει, χωρίς ωράριο να προετοιμάζουν τα ηλεκτρονικά μαθήματα, και ως μητέρα να συνδέει τα παιδιά της για να παρακολουθήσουν τα δικά τους μαθήματα.

«Η συζήτηση που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες είναι αν το παιδί μπήκε ή το πέταξε έξω» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση, αλλά τηλεδιάλεξη, τσιρότο για το κάταγμα, υπογραμμίζοντας ότι μεγεθύνει τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών και μαθητριών. Με παραστατικό τρόπο εξήγησε πώς είναι η καθημερινότητα σε ένα σπίτι με παιδιά δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου.

Επεσήμανε μάλιστα πως πολλάκις, η ΕΛΜΕ και η εκπαιδευτική κοινότητα είχαν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, εξηγώντας ότι τα αιτήματα αυτά δεν εισακούστηκαν ποτέ από την πολιτική ηγεσία, αλλά αντίθετα είχαμε τμήματα με 26 παιδιά, μεγάλη ανοργανωσιά, που οδήγησε αναπόφευκτα στο κλείσιμο των σχολείων. Ασκησε δριμεία κριτική στο υπουργείο για το καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων αναπληρωτών, ενώ επεσήμανε ότι τα τάμπλετ δόθηκαν με το σταγονόμετρο και παρατηρούνται φαινόμενα «ευχαριστιών» στους χορηγούς, όταν τα τάμπλετ θα έπρεπε ούτως ή άλλως να δίνονται σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το λοκντάουμ γιατί είναι απαραίτητος εξοπλισμός για τη μαθητική κοινότητα όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά.

Η Έφη Γκίκα ήταν κατηγορηματική ως προς τις προσπάθειες των παιδιών όταν φορούσαν μάσκα, αλλά και των εκπαιδευτικών που παρά τα τραγελαφικά περιστατικά με το εξ αποστάσεως μάθημα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να συμπεριληφθούν όλα τα παιδιά.

Δεν άφησε εκτός συζήτησης το κτηριακό πρόβλημα πολλών σχολικών μονάδων της Λέσβου, όπου ενώ υπάρχουν χρήματα, επιλέγουν τα κοντέινερ, ασκώντας κριτική στους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης στη Λέσβο. Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη στοχοποίηση γιατρών και εκπαιδευτικών στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα στη Μυτιλήνη, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου μπροστά από την προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη, ενώ τηρούσαν τα μέτρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το