Η βρετανική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT Telecom ανακοίνωσε την Πέμπτη, το σχέδιό της να περικόψει έως και 55.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, περίπου το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της. Τέτοιες απολύσεις οφείλονται εν μέρει στην προσαρμογή της BT στις νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

Κι ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας πανηγυρίζουν για την εφαρμογή «της αυτοματοποιημένης ψηφιοποίησης – τεχνητής νοημοσύνης» η οποία είναι «ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» και από την οποία θα προκύψει «τεράστια ωφέλεια» ταυτόχρονα δηλώνουν ότι «μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020 ο Όμιλος BT θα βασίζεται σε πολύ μικρότερο εργατικό δυναμικό και σημαντικά μειωμένο κόστος».

Οι νέες τεχνολογίες θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο σε τομείς όπως ο χειρισμός κλήσεων και τα διαγνωστικά δικτύου, με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερες ώρες εργασίας. Η εταιρεία έχει επίσης ξεκινήσει την κατασκευή εθνικών δικτύων πλήρους οπτικής ίνας και 5G και θα χρειαστούν λιγότεροι εργαζόμενοι μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εργαζομένων που απασχολούνται άμεσα από την BT όσο και των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω τρίτων, θα μειωθεί από 130.000 σε 75.000 έως 90.000 κατά τα οικονομικά έτη 2028-2030, ανέφερε η εταιρεία στην οικονομική έκθεσή της.

Η Ένωση Εργαζομένων στην Επικοινωνία (CWU) είπε ότι η περικοπή θέσεων εργασίας «δεν αποτελεί έκπληξη». Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών μαζί με την ολοκλήρωση της κατασκευής υποδομής οπτικών ινών που αντικαθιστούσε το δίκτυο χαλκού θα οδηγούσε πάντα σε χαμηλότερο κόστος εργασίας για την εταιρεία τα επόμενα χρόνια, σημείωσε το σωματείο.

Ωστόσο, «κατέστησε κατηγορηματικά σαφές στην BT ότι θέλουμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας άμεσης εργασίας και ότι οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να προέρχεται από υπεργολάβους σε πρώτη φάση και συνταξιοδοτήσεις λόγω ορίου ηλικίας», πρόσθεσε η CWU.

Η ένωση Prospect, η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες διευθυντικά στελέχη της BT, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για το μέγεθος των περικοπών. Μια τέτοια τεράστια μείωση θα είναι πολύ ανησυχητική για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έκαναν τόσα πολλά για να κρατήσουν τη χώρα συνδεδεμένη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σημείωσε.

Η ανακοίνωση της BT ήρθε μόλις δύο ημέρες αφότου η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone αποφάσισε να περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας, περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, τα επόμενα τρία χρόνια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το