Θύελλα αντιδράσεων αλλά και μεγάλο κύμα συμπαράστασης προκάλεσε η απόλυση πριν από λίγες ημέρες του διευθυντή της μεγαλύτερης σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδας στην Ουγγαρία, την οποία είχε βάλει στο στόχαστρό του με συνεχείς επιθέσεις ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Πάνω από 80 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων αρχισυντάκτες και κορυφαίοι ρεπόρτερ, υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους την Παρασκευή από την ιστοσελίδα Index.hu, καταγγέλλοντας ότι η απόλυση του Σάμπολτς Ντουλ υπονομεύει την ανεξαρτησία και το μέλλον της ενημερωτικής ιστοσελίδας.

Πρόκειται για την πλειοψηφία των συντακτών που με αυτό τον τρόπο έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα πρωτίστως στην ιδιοκτησία του μέσου και δευτερευόντως στην κυβέρνηση.

Οι σημερινές παραιτήσεις ήρθαν μετά την άρνηση της φιλοκυβερνητικής ιδιοκτήτριας εταιρίας του Index.hu να επαναπροσλάβει τον διευθυντή, που εξέφρασε την άποψη ότι απολύθηκε λόγω άρθρων του για έξωθεν απόπειρες άσκησης επιρροής και για την προειδοποίηση του βαρόμετρου ανεξαρτησίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής αρκετές χιλιάδες συμμετείχαν σε πορεία αλληλεγγύης στους εργαζομένους του Index, η οποία κατέληξε έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού Όρμπαν και του προέδρου Γιάνος Αντέρ.

«Δεν είμαστε εδώ γιατί απαραιτήτως μας άρεσε ο Index, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου διακυβεύεται η πρόσβαση στην πληροφορία», δήλωσε ο 30χρονος Ιστβαν, ένας από το μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.

«Ο Index ήταν το τελευταίο μέσο μαζικής ενημέρωσης που ενοχλούσε την κυβέρνηση σε αυτό το βαθμό», δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Ουίζ, από τους συνιδρυτές του Index το 1999. Παραιτήθηκε το 2011 λόγω της αυξανόμενης πίεσης από το κόμμα Fidesz του Όρμπαν.

Ο Όρμπαν έχει χαρακτηρίσει τον Index «εργοστάσιο ψευδών ειδήσεων» ενώ πρόσφατα πολιτικοί του φίλοι απέκτησαν τον έλεγχο επί των διαφημιστικών πωλήσεων του.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου περιέγραψε τις εξελίξεις στον Index ως «καταστροφικό πλήγμα για τη δημοσιογραφία στην Ουγγαρία».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το