28 Φεβρουαρίου 2020, δύο μόλις ημέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κ. Μητσοτάκης, αποφασίζει να ενεργοποιήσει από νωρίς τα «μεγάλα μέσα», ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την αρωγή της Εκκλησίας για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και την αποτροπή της εξαπλώσεως του ιου.
Αμέσως, όπως πληροφορούμαστε, η Ιερά Σύνοδος, «με Εγκύκλιο Σημείωμα το οποίον ήδη απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ζητώντας τα εξής:
1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του» (…)
3α) Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά.
3β) Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με οινόπνευμα. (…)
«Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας, συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στην μη εξάπλωση της ασθενείας, μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης
».
Ας μη βιαστούν οι κακοπροαίρετοι αναγνώστες να θεωρήσουν αντιφατικές τις «προσευχές προς τον Νικητή» και «την παράδοση στο θέλημα του Θεού» με το «τακτικό πλύσιμο των χεριών» και τη «χρήση αντισηπτικών». Διότι τα τελευταία μπορεί να συμπληρώνουν τα πρώτα. Και σίγουρα, «τα έσχατα έσονται πρώτα».
Εξάλλου, το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση στις 28/02/20, ο προσκεκλημένος στην εκπομή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις», ιερέας Στυλιανός Καρπαθίου, σημειώνοντας πως, αφενός, «η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο θεραπείας», αφετέρου πως οι πιστοί δεν κινδυνεύουν όταν μεταλαμβάνουν από το ίδιο κουτάλι καθότι «ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων ποτέ μέσα στην Ιστορία» και διότι την ώρα της Μετάληψης οι πιστοί «κοινωνούν Σώμα και Αίμα Χριστού». Μάλιστα, με επιχείρημα που θα έμοιαζε επιστημονικό, ο πατέρας Στυλιανός εξήγησε ότι, αν τα κουτάλια και η Θεία Κοινωνία ήταν φορείς μικροβίων, τότε μέσα στους 20 αιώνες ζωής της Εκκλησίας θα είχαν …ξεκληριστεί όλοι οι κληρικοί, διότι πολύ συχνά ως ιερείς πίνουν στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αυτό που έχει εναπομείνει στο Άγιο Ποτήριο, και μάλιστα αυτό πολλές φορές συμβαίνει έπειτα από την επίσκεψη των ιερέων σε σπίτια πιστών «οι οποίοι είναι βαρύτατα ασθενείς και πάσχουν και από λοιμώδη νοσήματα». Άρα, κίνδυνος δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά δε το ενδεχόμενο απαγόρευσης συναθροίσεων, ο ιερέας βγήκε «αγωνιστικά» στους δημοσιογράφους που έθεσαν το ερώτημα, εξηγώντας πως «Μόνο αν βάλουν τανκς μπροστά στις εκκλησίες, μόνο τότε δεν θα πάμε στις εκκλησίες».
Για το θέμα αυτό, θα ήταν αμαρτία να μην κάνουμε και μια αναφορά στις οδηγίες που δίνονται τηλεφωνικώς, για την ενημέρωση και προστασία του κοινού (όχι από την Εκκλησία, αλλά) από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σχετικά με τον κοροναϊό και τον κίνδυνο μετάδοσής του από τη διαδικασία της Μετάληψης. Μάλιστα μέσα στις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν σε ψηφιακά μέσα (όχι ένα, αλλά) δύο …κρούσματα τηλεφωνικών οδηγιών τα οποία σε παραλλαγή καθησυχάζουν το χριστεπώνυμο πλήθος.
Στο πρώτο τέτοιο κρούσμα, ο τηλεφωνητής του ΕΟΔΥ, κοφτά, λακωνικά, όσο και κατηγορηματικά, ενημερώνει τον πολίτη που θέτει το σχετικό ερώτημα, πως «είναι ασφαλές» να μεταλαμβάνει.
Στο δεύτερο κρούσμα, ο τηλεφωνητής είναι αρκετά πιο ομιλητικός (η έντονη γραφή, δική μας): «Μέχρι να βγει οδηγία από κάποιο Εθνικό Οργανισμό, όπως ο δικός μας ή οποιοσδήποτε άλλος, μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε τις δραστηριότητες σας. Οι οδηγίες θα βγαίνουν σε δελτία Τύπου από το Υπουργείο Υγείας, είτε αφορούν δραστηριότητες, είτε αφορούν μαθήματα, είτε αφορούν εκκλησία, είτε συγκεντρώσεις».
Σε ό,τι αφορά ειδικά στη διαδικασία της Μετάληψης της Θείας Κοινωνίας, ο τηλεφωνητής εξηγεί: «Δεν έχει βγει καμία οδηγία επίσημη. Συνεχίζετε τις δραστηριότητες σας» (…) «Εσείς θα παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας, θα ενημερώνεστε από τα δελτία Τύπου του Υπουργείου Υγείας και ό,τι οδηγίες λαμβάνετε από εκεί». (…) Φυσικά το πώς θα προστατευθεί ο καθένας είναι και ένα προσωπικό, εμείς δίνουμε γενικές οδηγίες για τον πληθυσμό. Κάποιος μπορεί να κλειστεί και σπίτι του, αναλόγως πώς το βλέπει ο καθένας, αυτό είναι προσωπική του επιλογή…» και «Απ’ όσο γνωρίζω, από την προσωπική μου εμπειρία, το κουτάλι δεν έρχεται σε επαφή με το στόμα συνήθως στη θεία Κοινωνία. Οι παπάδες, επειδή το γνωρίζουν επειδή είχε γίνει θέμα και με τη γρίπη αυτό, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και ενδεχομένως να έχουν λάβει οδηγίες πώς θα το κάνουν αυτό. Από εκεί και πέρα, μιλήστε με την ενορία σας αν έχετε περισσότερες ανησυχίες…».

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το