Η πολιτική αναταραχή, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, μέσα σε μια «εμπόλεμη» ατμόσφαιρα που προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το κοινό μέτωπο των συνδικάτων ενάντια στην επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Παρά τον κυβερνητικό ελιγμό και τη «συμβιβαστική λύση» που πρότεινε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ώστε να τεθεί τέρμα στη σκληρή απεργία των συγκοινωνιών που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Γαλλία, τίποτε δεν έχει αλλάξει στον ορίζοντα για τις κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με την κοινή γνώμη να εξακολουθεί να στηρίζει το απεργιακό κίνημα.

Αν και τα δρομολόγια στους εθνικούς σιδηρόδρομους επιστρέφουν σταδιακά στα κανονικά τους επίπεδα, η κατάσταση στο παρισινό μετρό και τα λεωφορεία παραμένει χαοτική. Τα συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση των συντάξεων προσπαθούν να διατηρήσουν τις κινητοποιήσεις με νέες διαδηλώσεις μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το νομοσχέδιο θα εξετασθεί από την Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου.

Οχι σύνταξη στα 64

AP Photo/Michel Spingler

Ως γνωστόν, τα Συνδικάτα που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία (το CFDT και το l’UNSA), είχαν ως κύρια διεκδίκηση την απόσυρση του μέτρου συνταξιοδότησης στα 64 έτη, ενώ μέχρι τώρα η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι στα 62 έτη.

Αχρείαστη βία

Στο μεταξύ, όμως, έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μεγάλη κατακραυγή, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και τα έκτροπα των αστυνομικών που επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών με αλόγιστη και αχρείαστη βία, αρχικά στις περσινές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και κατόπιν στις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Συνολικά στα δύο κύματα διαδηλώσεων, η αστυνομική βία προκάλεσε τον τραυματισμό 1.742 διαδηλωτών, εκ των οποίων πάνω από 300 σοβαρά.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το