Στους εκρηκτικούς ρυθμούς του περασμένου Νοεμβρίου επανήλθε το Σάββατο το Παρίσι, όπου έπειτα από μία σύντομη «ανάπαυλα» στα τέλη του έτους, τα «κίτρινα γιλέκα» φιλοδοξούν να δώσουν νέα πνοή στο κίνημα. Μία ημέρα μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να σκληρύνει τη στάση του και τη σύλληψη του Ερίκ Ντρουέ, εκ των ηγετών του κινήματος, τα «κίτρινα γιλέκα» συγκρούστηκαν για μία ακόμη φορά με την αστυνομία στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας, στο όνομα της «όγδοης πράξης» των κινητοποιήσεών τους.

Στην «Πράξη VIII» των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν το Σάββατο 50.000 άνθρωποι στην Γαλλία, ένας αριθμός υψηλότερος των 32.000 που είχαν διαδηλώσει την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, επιχείρησε να μειώσει το εύρος των κινητοποιήσεων. «50.000, αυτό ισοδυναμεί με έναν και πλέον άνθρωπο ανά κοινότητα στη Γαλλία. Αυτή είναι η πραγματικότητα του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” σήμερα. Επομένως, βλέπουμε καλά ότι αυτό το κίνημα δεν είναι αντιπροσωπευτικό στη Γαλλία» δήλωσε ο Καστανέρ.

κίτρινα γιλέκα

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν  οι αστυνομικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα και με χρήση δακρυγόνων προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο κοινοβούλιο.

Το μεσημέρι, στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου, οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, ενώ έσπευσαν να τους συνδράμουν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν επίσης κάδους απορριμμάτων, μηχανάκια κι ένα αυτοκίνητο στη λεωφόρο Σεν Ζερμέν. Αψιμαχίες σημειώθηκαν και στη διάβαση Λεοπόλ-Σεντάρ-Σενγκόρ, που συνδέει τις δύο όχθες του Σηκουάνα στο ύψος των Κήπων του Κεραμικού, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.

κίτρινα γιλέκα

Χιλιάδες μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» διαδήλωσαν επίσης έξω από την έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου με συνθήματα κατά των μέσων ενημέρωσης.

Στη Ρουέν, όπου διαδήλωσαν περί τα 1.000-1.5000 «γιλέκα», ένας άνθρωπος δέχθηκε αμυντική σφαίρα στο κεφάλι από τις δυνάμεις της τάξης, ενώ τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Δύο οδοφράγματα, με κάδους και άλλα υλικά, είχαν στηθεί στην κεντρική αρτηρία της πόλης και ένα από αυτά πυρπολήθηκε.

Στο Μπορντώ, πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο αντλίες της αστυνομίας βρίσκονταν παρατεταγμένα μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Και σε αυτήν την πόλη οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Επεισόδια και στο Μποβαί, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει περίπου 600 «κίτρινα γιλέκα» να εισέλθουν στην πόλη, αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να αποκλείσει το αεροδρόμιο.

Εισβολή «κίτρινων γιλέκων» στα γραφεία του κυβερνητικού εκπροσώπου

Άρον άρον απομακρύνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό από τα γραφεία του, στην οδό Γκρενέλ στο Παρίσι, μετά την εισβολή «κίτρινων γιλέκων» με ένα μηχάνημα εργοταξίου στον προαύλιο χώρο του υπουργείου.

Η εισβολή πραγματοποιήθηκε γύρω το Σάββατο στις 16.15-16.30 τοπική ώρα, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το