Τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Η καταστροφή είναι τεράστια. Σχεδόν η μισή Βηρυτός έχει υποστεί ζημιές. Για ώρες άνθρωποι σαστισμένοι και σοκαρισμένοι περιφέρονταν στους δρόμους μέσα στα αίματα αναζητώντας βοήθεια και μια απάντηση στο τι έγινε.

Η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και το ωστικό κύμα που προκάλεσε ήταν επίσης πολύ ισχυρό, ενώ ο εκκωφαντικός ήχος έφτασε μέχρι την Κύπρο.

Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Δεν είναι ακόμα σαφές για το πως προκλήθηκε και που η αρχική έκρηξη και γιατί ήταν τόσο ισχυρή η δεύτερη έκρηξη.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου ανέφερε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Είναι σαφές ότι η ισχυρότατη έκρηξη,  σημειώθηκε σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας όχι μόνο στο Λίβανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο σφοδρός ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τους ενεργειακούς πόρους και τους αγωγούς μεταφοράς τους, για σφαίρες γεωστρατηγικής επιρροής.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ είπε ότι «μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν».

Η τραγωδία φέρνει τον Λίβανο ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση

Η καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού θα επιδεινώσει την ήδη πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Ο Λίβανος συνορεύει από ξηράς με δυο χώρες: με τη διαλυμένη από τον πόλεμο Συρία και με το Ισραήλ, που αντιμετωπίζει τον γείτονα του ως «εχθρικό κράτος». Επομένως, για τις εισαγωγές τροφίμων η χώρα εξαρτάται κατά μέγα μέρος από το λιμάνι της πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρει ο Τομπίας Σνάιντερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Global Public Policy, ο Λίβανος πρέπει να εισάγει το 90% των σιτηρών που χρειάζεται, μέγα μέρος δε εξ αυτών μπαίνει στη χώρα από έναν τερματικό σταθμό: αυτόν που τώρα έχει ισοπεδωθεί. Ήδη Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας έχει αρχίσει να επιβάλει δελτίο στην αγορά αλευριού. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το