Σε απεργία πείνας και δίψας βρίσκεται από τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης, ο οποίος μετήχθη βίαια στις 16 Απριλίου από τις Φυλακές Κορυδαλλού στις Φυλακές Γρεβενών. Ο Βασίλης Δημάκης είχε ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 21 Απριλίου διεκδικώντας το δικαίωμα του να επανέλθει στις Φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Δήλωση έναρξης απεργίας δίψας

Από σήμερα, Δευτέρα 27/04/20 και, έπειτα από έξι μέρες επίσημα απεργία πείνας, μιας και στην ουσία δεν έχω τραφεί από την ώρα της βίαιης μεταγωγής-απαγωγής μου από τον Κορυδαλλό με προορισμό τη φυλακή Γρεβενών την Μ. Πέμπτη το βράδυ (16/04/20) με εναπομείναν σωματικό βάρος 62 kg, κατέρχομαι και σε απεργία δίψας (λευκή), διεκδικώντας και συνάμα προσπαθώντας να προστατέψω ό,τι με πολύ κόπο, αδιάκοπο αγώνα και εκπαιδευτικό μόχθο, μέχρι σήμερα κατάφερα και εννοώ, την αξιοπρεπή παρουσία-φοίτησή μου, ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΕΚΠΑ, φοιτώντας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (Πολιτικό Νομικής) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομολογουμένως, κάτω από παραδεδεγμένα αντίξοες συνθήκες, μιας και η φοίτηση κατά την κράτηση, ισοδυναμεί με άθλο, κατά το κοινώς παραδεκτό!

Ζητώ από τους επίδοξους δήμιούς μου, που διέταξαν άκριτα την αναίτια και προκλητική για την ίδια τη Δημοκρατία μεταγωγή μου, αλλά και την εκ των πραγμάτων βίαια διακοπή των σπουδών μου, να φερθούν θεραπευτικά, μη ωθούμενοι από ταπεινά ελατήρια και συναισθήματα, να φερθούν με την προσήκουσα ανθρωπιά, που διέπει κάθε Δημοκράτη πολίτη, πριν να είναι πολύ αργά, δίνοντας την εντολή εκτέλεσης της επαναμεταγωγής μου στο κελί μου στον Κορυδαλλό, όπου βρίσκονται οι απαραίτητες σημειώσεις και τα συγγράμματά μου, έτσι ώστε να περαιώσω δίχως άλλα “εντέχνως” τοποθετούμενα προσκόμματα την μέχρι τώρα αξιοπρεπή εκπαιδευτική μου πορεία, “συναντώντας” ξανά το μέλλον μου!

Μου είναι αδύνατο και με ξεπερνά να δεχτώ αμαχητί το “αποφασίζομεν και διατάζομεν” άνευ λόγου και αιτίας κάποιων εκ των ιθυνόντων που αποφάσισαν τούτη τη μεταγωγή, διακόπτοντας έτσι απλά τις σπουδές και το μέλλον ενός ανθρώπου! Είναι τόσο ισχυρή η θέλησή μου για γνώση κύριοι – που αποφασίσατε για μένα χωρίς εμένα – που ακουμπά πρώτα απ’ όλα την καρδιά κι έπειτα την αξιοπρέπειά μου, μη επιτρέποντάς μου καμία έκπτωση στο κομμάτι που αφορά την εκπαίδευσή μου!

Γι’ αυτό το λόγο τοποθετώ για δεύτερη φορά το κορμί μου ως ανάχωμα, με σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική μου ακεραιότητα τούτη τη φορά, όχι επειδή είμαι “σαλταδόρος”, αλλά επειδή για εμένα η αξιοπρέπεια έχει περισσότερη αξία και από την ίδια τη ζωή!

Σε πλήρη συνείδηση όντας και γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία μου και κατ’επέκταση την ύπαρξή μου, ζητώ ευγενικά από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της φυλακής Γρεβενών, σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής της ήδη επιβεβαρυμένης υγείας μου (λιποθυμικό επεισόδιο, καρδιακή ανακοπή, κλπ) να μη μου παρασχεθεί κανενός είδους πρώτη βοήθεια ή προσπάθεια ανάνηψης, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστά για μένα μια επιπρόσθετη πράξη κατά της ζωής μου από μέρους τους. Αδυνατώ να δεχθώ επουδενί να βρίσκει εφαρμογή στο πρόσωπό μου η γνωστή λαϊκή θυμόσοφη ρήση “να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι”…

Με την παρούσα σαφέστατη, θέλω να πιστεύω, δήλωσή μου απαλλάσσω το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της φυλακής Γρεβενών και οποιονδήποτε άλλο πάροχο ή φορέα υγείας, από την οποιαδήποτε ποινική ή διοικητική απόπειρα απόδοσης ευθυνών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομαλή εξέλιξη σε ο,τι αφορά την υγεία μου.

Μετά τιμής, ο απεργός πείνας και δίψας Δημάκης Βασίλειος

Δήλωση συμπαράστασης στον Βασίλη Δημάκη από την «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων»

Στις 16/4/2020 ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ στο κελί του,  μετήχθη βίαια  από τις Φυλακές Κορυδαλλού στις Φυλακές Γρεβενών. Ο Βασίλης Δημάκης είναι φοιτητής αριστούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, και τα επαινετικά σχόλια των καθηγητών του στο fb το επιβεβαιώνουν.  Το «αδίκημα» του γι’ αυτήν την αιφνίδια μεταγωγή ήταν ότι εξέφρασε δημόσια τη γνώμη του για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας των κρατουμένων με σχετικό  αίτημα. Αυτή η τιμωρητική μεταγωγή έγινε παρότι οι ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής του, δικαίωμα που κέρδισε με νικηφόρα απεργία πείνας και δίψας το 2018, επιτάσσουν και εκ του νόμου επιτρέπουν την έκτιση της ποινής του σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Αθήνα. Τώρα για δεύτερη φορά ο κρατούμενος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας (21/4/2020)  και δίψας από τη Δευτέρα 27/4/2020 στο πειθαρχείο της Φυλακής Γρεβενών, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα του να επανέλθει στις Φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως λέει και ο ίδιος, αφορούν το «συνέρχεσθαι και όχι το εκφράζεσθαι». Μέχρι σήμερα καμία ευαισθησία δεν έχει επιδειχθεί για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές. Η ζωή των κρατουμένων στα «σωφρονιστικά» καταστήματα πολύ λίγη αξία έχει για τους ιθύνοντες. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία υποτίθεται ότι θα έφερναν παραπέμφθηκε στις καλένδες. Και όχι μόνον δεν υπάρχει στοιχειώδης ευαισθησία ούτε καν στοιχειώδης αντίληψη ευθύνης για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα (νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς κλπ), τις μωρομάνες. Στο πλαίσιο αυτό διατάχτηκε και η εκδικητική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά. Είναι προφανές  ότι το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, μέσω της καταστολής και της βίας, θέλουν να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής και το μήνυμα που στέλνουν είναι: «Σηκώνεις κεφάλι? Θα στο κόψουμε!»

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δηλώνει την αλληλεγγύη της στον  απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη και στέκεται στο πλευρό του, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά του να μεταχθεί εκ νέου στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.

Καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής  να διατάξουν το ταχύτερο δυνατόν την επαναμεταγωγή του κρατούμενου του οποίου η υγεία είναι ήδη βεβαρημένη, διαφορετικά θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη ζωή του. Επίσης αντί να επιδεικνύουν εκδικητικότητα, τιμωρώντας τους κρατούμενους και προσπαθώντας να τους φιμώσουν, καλύτερα θα ήταν να επιδείξουν την πρέπουσα υπευθυνότητα και να νομοθετήσουν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και απάνθρωπης μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη ανθρωπιά, απαιτεί την άμεση ανάκληση της εκδικητικής, αυθαίρετης και ασύγγνωστης μεταγωγής του απεργού πείνας και δίψας, κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη. Όπως πληροφορηθήκαμε, η αιτιολογία της εξαντλείται σε μία φράση: [η μεταγωγή παραγγέλλεται] «κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης». Καμία όμως βίαιη ενέργεια δεν υπήρξε πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού, από κανέναν, άλλως θα το είχαμε τάχιστα πληροφορηθεί, και κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν καταλογίζεται στον κρατούμενο.

Συνεπώς, όσοι διέταξαν την εσπευσμένη μεταγωγή του εμφορούνται από την αντίληψη ότι, ακόμα και σε καιρούς επιβάρυνσης του καθεστώτος έκτισης των ποινών, με στέρηση αδειών, σε φυλακές που στενάζουν από τον υπερπληθυσμό, η ειρηνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται και πρέπει να αποτρέπεται δια της τιμωρίας ενός και του εκφοβισμού των υπολοίπων. Η όλως αυθαίρετη – σύμφωνα με όσα ανωτέρω εκθέτουμε – μεταγωγή του, συνεπάγεται εν προκειμένω την αναγκαστική διακοπή της απρόσκοπτης φοίτησής του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τι είναι όμως πιο αποτελεσματικό μέσο για τον πραγματικό σωφρονισμό ενός κρατουμένου, αν όχι το δικαίωμα πρόσβασής του στην μόρφωση και η έμπρακτη άσκηση αυτού του δικαιώματος; Αυτός δεν είναι τρόπος προστασίας του πολίτη.

Συλλογή υπογραφών και ψηφίσματα

Για το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη για άμεση επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών (εδώ), ενώ γίνεται έκκληση γιααποστολή ψηφισμάτων από συλλογικότητες και οργανώσεις στο email: antidoto17@yahoo.co.uk

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το