Μια υπόθεση-σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βραζιλία και αφορά τη φερόμενη χορήγηση αναξιόπιστων και ενδεχομένως επικίνδυνων φαρμάκων σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία στο Σάο Πάολο. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο νοσοκομειακός όμιλος Prevent Senior που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία δέκα νοσοκομείων στο Σάο Πάολο, υποχρέωνε γιατρούς να δίνουν συγκεκριμένα φάρμακα προς τους ασθενείς, χωρίς να έχουν τη συγκατάθεση των τελευταίων.

Μεταξύ των φαρμάκων περιλαμβάνονtαι η υδροξυχλωροκίνη, η ερυθρομυκίνη και η ιβερμεκτίνη. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών στην αντιμετώπιση της Covid-19. Αντιθέτως, κάποια από αυτά, θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα. Σημειώνεται ότι τα φάρμακα αυτά τα υποστηρίζει ο ίδιος ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Καταθέσεις στη Γερουσία

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από τις καταγγελίες που έκαναν 12 γιατροί, οι οποίοι –υπό την ιδιότητα προστατευόμενων μαρτύρων– κατέθεσαν πρόσφατα στη Γερουσία. Μάλιστα ορισμένοι γερουσιαστές ανέφεραν ότι ο όμιλος Prevent Senior φαίνεται πως πλαστογράφησε τα πιστοποιητικά θανάτου ορισμένων ασθενών (στους οποίους έγινε χορήγηση των φαρμάκων), προκειμένου να μην αναγραφεί ως αιτία θανάτου η νόσος Covid-19. Οι αρχές διερευνούν επίσης καταγγελίες πως η εταιρεία πραγματοποίησε έρευνα χωρίς την κατάλληλη άδεια.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Pedro Batista Júnior, εκτελεστικός διευθυντής του Prevent Senior, κατέθεσε στους γερουσιαστές ότι οι γιατροί ήταν ελεύθεροι να προβούν σε δικές τους συνταγογραφήσεις φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου Covid-19 και υποστήριξε ότι οι ασθενείς έδιναν τη συναίνεσή τους για αυτό. 

Το Associated Press ανέφερε ότι επικοινώνησε πρόσφατα με τον όμιλο, ο οποίος αρνήθηκε κάθε αδίκημα, τυχόν παρατυπίες στις εγκαταστάσεις του ή ότι είχε πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένες δοκιμές φαρμάκων. Όπως υποστήριξε, όλοι οι ασθενείς ή τα μέλη της οικογένειάς τους έδωσαν τη συγκατάθεσή τους πριν από τη θεραπεία για τη χορήγηση φαρμάκων.

Σχεδόν 600.000 Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από τη νόσο, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το