Κλιμακώνεται η πολιτική και κοινωνική κρίση στην Αργεντινή ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου Κίρσνερ. Ο δράστης Σαμπάγκ, θιασώτης του νεοναζισμού, ανήκει σε μια ακροδεξιά οργάνωση υπό την ηγεσία του βουλευτή Σάντσεζ, που κοσμεί τον συνδυασμό των κομμάτων της Δεξιάς αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Μάκρι. Ο Σαμπάγκ θεωρείται σεσημασμένος, καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε διαδοχικές επιθέσεις «ομάδων κρούσης» κατά οπαδών της κυβερνώσας κεντροαριστεράς του προέδρου Φερνάντεζ αλλά και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, ενώ είναι γνωστός στις αρχές για παράνομη κατοχή όπλων.

Τα όσα προηγήθηκαν της απόπειρας δολοφονίας της Κίρσνερ αλλά και τα παρεπόμενα πιστοποιούν πως το αστικό πολιτικό σύστημα στη χώρα είναι βαθιά διχασμένο. Η Δεξιά (που αποτελεί διαχρονικά το βασικό στήριγμα των Αμερικανών προστατών και της αντίδρασης), αξιοποιεί τη δυσαρέσκεια σε μεγάλα τμήματα του εργαζόμενου λαού, που οξύνεται στο έδαφος της πολιτικής συνθηκολόγησης με τα ντόπια μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό που ασκεί ο Φερνάντεζ. Διακηρυγμένος στόχος της Κίρσνερ είναι η επάνοδός της στην εξουσία στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι δικαστικές αρχές που ανέλαβαν την υπόθεση κάνουν λόγο για μια προμελετημένη και σχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας. Πρελούδιο της δολοφονικής επίθεσης Σαμπάγκ αποτέλεσε η παρέμβαση του εισαγγελέα Λουσιάνι που ως «λαγός» της Δεξιάς απαίτησε τη 12ετή κάθειρξη της Κίρσνερ και τη στέρηση δια βίου των πολιτικών της δικαιωμάτων, κατηγορώντας την ως «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης» που επί της προεδρίας της (2007-2015) πλούτισε παράνομα από αναθέσεις δημοσίων έργων. Τη σκυτάλη πήρε ο Μάκρι που καταλογίζει στον Φερνάντεζ «κυνήγι συμβολικών εχθρών».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το