Την επιβολή νέων σημαντικών – όπως τις χαρακτήρισε – κυρώσεων στο Ιράν, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο  Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, ενώ σημείωσε,  ότι παραμένουν στο τραπέζι οι στρατιωτικές επιλογές.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ δημοσίευσε χάρτη με την «πορεία, την τοποθεσία και το σημείο σύγκρουσης του αμερικανικού στρατιωτικού drone που κατέστρεψε το Ιράν».

​Όπως πρόσθεσε, «έχουμε ανακτήσει τμήματα του αμερικανικού στρατιωτικού drone στα χωρικά μας ύδατα, όπου καταρρίφθηκε». Επανέλαβε, δε, ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει πόλεμο, ωστόσο θα υπερασπιστεί τον ουρανό, τη γη και τα ύδατά της.

​Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερες την Πέμπτη, όταν οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, τονίζοντας πως βρισκόταν σε ιρανικό εναέριο χώρο.

Την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «σταμάτησε» μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί, όταν διαπίστωσε ότι 150 άτομα θα σκοτωθούν από την επίθεση αυτή.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, αφότου οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο.

———————Δείτε και αυτό:

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το