Συνεχίζεται το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης και ΕΕ με αφορμή την κατάθεση, προς έγκριση από την Κομισιόν, του προσχεδίου του ιταλικού Προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε στο υπουργικό συμβούλιο τη φορολογική μεταρρύθμιση και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 το οποίο απέστειλε στην Ε.Ε.  Στο προσχέδιο παρέμεινε ο στόχος του 2,4% του ΑΕΠ για το έλλειμμα, που αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους ιθύνοντες των Βρυξελλών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, διότι “τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις”. Τόνισε ότι “σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στην σταθερότητα”, καλλιεργώντας πνεύμα διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, κρατώντας παράλληλα και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

Είχαν προηγηθεί νέες ανταλλαγές δηλώσεων μεταξύ των επικεφαλής της Κομισιόν, Γιούνκερ και Ντομπρόφσκις, με τους Ιταλούς κυβερνητικούς εταίρους,  Λουίτζι Ντι Μάιο (Πέντε Αστέρια) και Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα του Βορρά).

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να δεχθούν το σχέδιο του ιταλικού Προϋπολογισμού για το 2019, καθώς δεν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. “Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού Προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία” τόνισε.

Δεν θέλησε να σχολιάσει με λεπτομέρειες τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, “θα κρίνει χωρίς να εξετάσει το σχέδιο μέτρο-μέτρο” όμως, όπως είπε, εξετάζει τα αποτελέσματα όσον αναφορά στο στόχο του ελλείμματος.

Όπως υποστήριξε, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση τους καθώς “προειδοποιήσαμε όσο πιο έγκαιρα γινόταν, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα έχουμε με την ιταλική κυβέρνηση”. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως οι Ιταλοί καταλαβαίνουν ότι έχουν “παράλογα” αιτήματα. “Οι Ιταλοί καταλαβαίνουν τα πράγματα καλά και γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα μπαίνουν στα ταμεία τους. Είναι κοινή λογική”.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι “το σχέδιο Προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες” και πρόσθεσε ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε ειδοποιηθεί από νωρίς σχετικά με την πρόθεση να μην γίνουν δεκτά τα σχέδιά της.

Το γάντι στις επικρίσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σήκωσε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, που απάντησε ότι ο Γιούνκερ δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις ως απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και εκτίμησε ότι στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης θα αλλάξουν οι ισορροπίες εντός της Ένωσης.

“Του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος, τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν. Μας λέει ότι η ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά; Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά, στοχεύοντας ευθέως τον γερμανογαλλικό άξονα.

Τη σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, που έδωσε συνέχεια στην κόντρα του με τον Γιούνκερ. “Ο ιταλικός Προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιει έναν καφέ. Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο”, δήλωσε στο γνωστό του ύφος.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, που τόνισε ότι τα μέτρα του Προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

“Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη”, πρόσθεσε ο Τρία, αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς που επικρατούν στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης για τα όρια της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Τρία είχε διαφωνήσει με την υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα πάνω από το 1,9% του ΑΕΠ, αλλά προχώρησε σε συμβιβασμό με τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι, αναλαμβάνοντας το ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την Κομισιόν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, όπου ο Τρία “επιβεβαίωσε την πρόθεση να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ευρωζώνης” και επανέλαβε ότι “η Ιταλία θέλει να έχει έναν θετικό και ενεργό ρόλο στη διαδικασία ενίσχυσης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το