Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                   

Αναχρονιστικές αναφορές σε σχολικό εγχειρίδιο

Στο σχολικό εγχειρίδιο «Υγιεινή Μικροβιολογία» του Τομέα Υγείας & Πρόνοιας της Γ΄ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων που έχει γραφεί πολλά χρόνια τώρα (από την εποχή που τα ΕΠΑΛ λέγονταν ΤΕΕ!) αναφέρονται αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, που συνιστούν απροκάλυπτα κακοποιητικό λόγο προς πλήθος κοινωνικών ομάδων.

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν παρωχημένες, αντιπαιδαγωγικές, σεξιστικές και ρατσιστικές αναφορές, που στερούνται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης σε σχολικά εγχειρίδια και υποδαυλίζουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές και τον σχολικό εκφοβισμό.

Το σχολείο ως βασικός φορέας κοινωνικοποίησης των νέων, οφείλει να διαπαιδαγωγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες με βάση τις πανανθρώπινες αξίες, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και σε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, προωθώντας τη συμπερίληψη.

Το σχολείο ως βασικός φορέας μόρφωσης, οφείλει να διδάσκει μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις, μακριά από κάθε είδους αναχρονιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις.

Απαιτούμε:

Για το σχολικό έτος 2021-22, με δεδομένο ότι τα σχολικά εγχειρίδια έχουν ήδη τυπωθεί και θα διανεμηθούν το επόμενο διάστημα στις σχολικές μονάδες, να αποκλειστεί η συγκεκριμένη ενότητα από την διδακτέα ύλη.

Να ξεκινήσει άμεσα η εκ νέου συγγραφή του συγκεκριμένου σχολικού εγχειριδίου, ώστε να αποκατασταθεί η επιστημονική πραγματικότητα και το νέο βιβλίο να χρησιμοποιηθεί από το σχολικό έτος 2022-23.

Ο σεβασμός σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της εκπαίδευσης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το