Σε νέα 48ωρη απεργία στις 10 και 11/4 προχώρησαν οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ στις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ διεκδικώντας το, για πάνω από μια δεκαετία, αίτημα για μισθολογική εξομάλυνση μεταξύ των εργαζομένων του ίδιου κλιμακίου και κλάδου αλλά διαφορετικών ειδικοτήτων. Η νέα αυτή απεργία ήταν απάντηση στην παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης και του Υπουργού Ανάπτυξης Γεωργιάδη, ο οποίος μετέθετε τη λύση του προβλήματος από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους.

Αποκορύφωμα του εμπαιγμού ήταν η εισαγωγή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου, που υποτίθεται έδινε λύση στο πρόβλημα και η οποία όμως δεν άγγιζε σχεδόν κανέναν εργαζόμενο. Αυτή η κοροϊδία είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί η οργή των εργαζομένων και να γίνει μαζική συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Απρίλη έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝΕΠ),  όπου οι εργαζόμενοι περικύκλωσαν τον Υπουργό Γεωργιάδη απαιτώντας λύση. Στη συνέχεια έγινε μαζική πορεία στη Βουλή όπου συζητιούνταν το επίμαχο νομοσχέδιο. Μπροστά στη νέα κυβερνητική κοροϊδία οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ προχώρησαν την επόμενη ημέρα σε αποκλεισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας στη Λουίζης Ριανκούρ πραγματοποιώντας νέα μαζική Γενική Συνέλευση. Αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία, συγκεντρώσεις στο ΥΠΑΝΕΠ και στη Βουλή κατά την ημέρα ψήφισης του τελευταίου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αποκλεισμούς περιφερειακών υπηρεσιών, δελτία τύπου και επιστολές στην ΕΕ και τον πρωθυπουργό.

Τελικά η πίεση αυτή καρποφόρησε, αφού έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των εργαζομένων προχώρησε σε εισαγωγή τροπολογίας με την οποία θεσμοθετούνταν επίδομα «εξομάλυνσης», αίροντας μερικά τις μισθολογικές ανισότητες αλλά μη δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα. Ακόμη και αυτή η λύση δεν είναι «αυτόματη», αφού απαιτείται ΚΥΑ για την χρηματοδότησή της, ανοίγοντας έτσι ένα νέο πεδίο διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους.

Βέβαια την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αποδείχθηκε σφιχτή στην πλήρη αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων των υπαλλήλων της ΜΟΔ και των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ, εμφανίστηκε πολύ γαλαντόμα στο να «επιβραβεύσει» τους προϊσταμένους και τους διευθυντές του συστήματος ΕΣΠΑ. Ειδικά τα «δικά της παιδιά» που τοποθέτησε το τελευταίο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το