Ευθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η νέα επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας αποτελεί συνέχεια του νόμου Αχτσιόγλου, αφού στη διάταξη που προβλέπει το «50% συν ένα» για τις συνελεύσεις των σωματείων, το σχέδιο Βρούτση, με πρόσχημα την ενίσχυση της δημοκρατίας, προσθέτει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο.

Αναλυτικά

Την εκ βάθρων αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με την πλήρη καταγραφή των συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το σχέδιο νόµου αναµένεται να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης εντός της εβδοµάδας, προκειµένου να λάβει το «πράσινο φως» για να το θέσει σε δηµόσια διαβούλευση.

Βασικός στόχος του υπό κατάρτιση νοµοσχεδίου θα είναι η παροχή µεγαλύτερης ευελιξίας σε εργοδότες κυρίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο και τον τόπο απασχόλησης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα τεθούν σε λειτουργία το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ενώ αναµένεται να οριοθετηθεί η τηλεργασία, να δοθεί µεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες απασχόλησης των εργαζοµένων, πέρα από την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόµου 1264/1982.

Μητρώα στην «Εργάνη»

Οπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης, αναµένεται να δηµιουργηθούν γενικά ηλεκτρονικά Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζοµένων και Εργοδοτών που θα τηρούνται στο πληροφοριακό σύστηµα «Εργάνη» και στα οποία θα καταγράφονται τα µέλη τους, όπως και όλα τα απαιτούµενα στοιχεία.

Ταυτόχρονα, θα θεσµοθετηθούν η εξ αποστάσεως συµµετοχή σε γενικές συνελεύσεις και η υποχρεωτική εφαρµογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγµατοποίηση απεργίας. Μάλιστα, υπεύθυνες για την παροχή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποί τους. Η µη παροχή της εξ αποστάσεως συµµετοχής σε γενική συνέλευση και ψηφοφορία, σε όποιο µέλος το επιθυµεί, θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το