Το αίμα του πίσω φαίνεται να θέλει να πάρει το αντιδραστικό και ρατσιστικό κατεστημένο στις ΗΠΑ, από το κίνημα που ξέσπασε την άνοιξη του 2020 μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόιντ.
Το κάνει προχωρώντας στην αθώωση του Kyle Rittenhouse, έφηβου που δολοφόνησε πυροβολώντας με στρατιωτικού τύπου οπλοπολυβόλο τους Joseph Rosenbaum και Antony Huber 36 και 26 ετών αντίστοιχα και τραυμάτισε βαριά τον Gaige Grosskreutz ετών 27. Η δολοφονική του δράση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Kenosha της πολιτείας Ουισκόνσιν, στην οποία συμμετείχαν τα άτυχα θύματά του. Η διαδήλωση αφορούσε τη δολοφονία του Αφροαμερικάνου Jacob Blake από την αστυνομία και συνέβη στα πλαίσια της γενικότερης εξέγερσης μετά τη δολοφονία του Φλόιντ.

Ο Rittenhouse οδήγησε από το Ιλινόις, περνώντας διαπολιτειακά σύνορα προκειμένου να ενταχθεί στην «πολιτοφυλακή» διαφόρων ακροδεξιών ομάδων της Kenosha. Κυκλοφόρησε για αρκετή ώρα βαριά οπλισμένος και χωρίς πρόβλημα ακόμη και μετά τη δολοφονική δράση του στους δρόμους της πόλης και φέρεται ότι παραδόθηκε μόνος του στις αρχές. Θεωρούταν ότι η άφιξή του από άλλη πολιτεία θα οδηγούσε στην καταδίκη του, ακυρώνοντας όπως θα ήταν λογικό τους ισχυρισμούς για αυτοάμυνα και εν βρασμώ δράση. Ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε ακριβώς αυτό, ότι ο Rittenhouse ήταν σε αυτοάμυνα, αθωώνοντάς τον για όλες τις κατηγορίες και εγείροντας τον ενθουσιασμό σε όλες τις αντιδραστικές και ρατσιστικές οργανώσεις και πολιτικούς που τον είχαν αναδείξει σε σύμβολο και συγκέντρωναν χρήματα για τα δικαστικά του έξοδα.

Καταλαβαίνει κανείς ότι η δικαιοσύνη στέλνει ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα, το οποίο θα χαρούν πολύ να λάβουν οι απανταχού ρατσιστές ακροδεξιοί οπλοφόροι στις ΗΠΑ.

Από τη μεριά του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν παρακολούθησε τη δίκη, ωστόσο αποδέχεται την απόφαση των ενόρκων. Φαίνεται πως ούτε στο ζήτημα του εδραιωμένου ρατσισμού και της ατιμωρησίας της ακροδεξιάς βίας θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή από την αντικατάσταση του Τραμπ από τον Μπάιντεν, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των «αριστερών» του ψαλτών (όπως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και η βουλευτής Αλεσάντρα Οκάσιο Κορτέζ).

Φαίνεται ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλοί αγώνες, μέχρι ο αμερικάνικος λαός να σπάσει το απόστημα αυτό, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από την εκλογική οδό.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το