Έφυγε απ’ τη ζωή την Πέμπτη 5 Γενάρη από ανακοπή καρδιάς ο σ. Θοδωρής σε ηλικία 61 χρονών. Ο Θοδωρής γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1961 στην Ηλιούπολη όπου έμενε μέχρι το θάνατο του. Η οικογένεια του έχει ένα πλούσιο βιογραφικό αγώνων και θυσιών για το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και για το λόγο αυτό είχε συλληφθεί απ’ το καθεστώς Μεταξά και είχε βασανιστεί στα μπουντρούμια της ασφάλειας με το γνωστό ρετσινόλαδο του Μανιαδάκη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 60 πήγε στη Σοβιετική Ένωση για λόγους υγείας και με το έμπειρο μάτι του τίμιου κομμουνιστή κατέθεσε τις διαφωνίες του στο κόμμα και την ΕΔΑ για την κατάσταση που επικρατούσε με τη κυριαρχία του Χρουστσωφικού ρεβιζιονισμού με αποτέλεσμα να πέσει στη δυσμένεια και να παραγκωνιστεί. Όλες αυτές τις πληροφορίες μας τις είχε μεταφέρει ο σ. Θοδωρής απ’ τον πατέρα του και οι λόγοι αυτοί είναι που σημάδεψαν και τη μετέπειτα δική του πορεία.

Μετά το Λύκειο πήγε στη σχολή του εμπορικού ναυτικού και όταν αποφοίτησε μπήκε στα καράβια σε μακρινά ταξίδια σ’ όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν συμβασιούχος δασοπυροσβέστης και τελικά μονιμοποιήθηκε στη πυροσβεστική μετά την ενοποίηση των κλάδων πυρόσβεσης.

Ο σ. Θοδωρής είχε μπολιαστεί από μικρό παιδί με τις ιδέες της αριστεράς και εξέφραζε μεγάλο θαυμασμό για την Οκτωβριανή Επανάσταση και τα επιτεύγματά της. Μάλιστα είχε τόσες πολλές γνώσεις για την πορεία της στα χρόνια του Στάλιν που ξάφνιαζε και τους πιο ειδικούς ιστορικούς για τα κατορθώματά της. Όπως λένε πολλοί σύντροφοι και φίλοι του ήταν μεγάλη χαρά να μιλάς μαζί του και να απολαμβάνεις τον πλούτο των γνώσεων του όχι μόνο για τις μάχες των μπολσεβίκων και του Κόκκινου Στρατού, αλλά και για τις γνώσεις του για όλο το εποικοδόμημα της σοβιετικής κοινωνίας στις τέχνες στο πολιτισμό και στη καθημερινή ζωή των πολιτών. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του μαρξιστικού- λενινιστικού κινήματος, κατανόησε καλύτερα τις ανησυχίες που είχε ο πατέρας του για τη πορεία της Σ.Ε. επί Χρουστσόφ και βρήκε τις απαντήσεις και στα δικά του ερωτηματικά. Την τελευταία δεκαετία είχε ενταχθεί στις γραμμές του Μ-Λ ΚΚΕ όπου παρέμεινε πιστός και αφοσιωμένος στρατιώτης μέχρι το τέλος της ζωής.

Ο σ. Θοδωρής έφυγε από κοντά μας αναπάντεχα. Όμως εμείς οι σύντροφοί του δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την τίμια φυσιογνωμία ενός αγαθού γίγαντα, ενός λαϊκού αγωνιστή, ενός αταλάντευτου επαναστάτη! Καλό σου ταξίδι Θοδωρή!

Η κηδεία του σ. θα γίνει την Πέμπτη 12/1 στις 11 το πρωί στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης στην Αγία Μαρίνα.

Γιώργος Σόφης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το