Ένα από τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης της ΝΔ, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, είναι και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε ιδιώτη. Πούλησε ουσιαστικά το 49% των καλωδίων, των κολωνών, των υποσταθμών και σταθμών διανομής του ρεύματος στην Ελλάδα. Το δίκτυο αυτό υπολογίζεται στα 242.000 χλμ., και καλύπτει σχεδόν κάθε σημείο της χώρας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έγινε προς 2,116 δισ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της τα 1,311 δισ. ευρώ. Ενώ το υπόλοιπό μέρος αυτών των χρημάτων και συγκεκριμένα τα 650 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ, θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου με έμφαση στις ΑΠΕ. Ουσιαστικά θα επιστραφούν σε ιδιώτες μεγαλοκατασκευαστές που θα κατασκευάσουν, και θα εκμεταλλεύονται τις ανεμογεννήτριες ανά την Ελλάδα.
Η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων πανηγυρίζει για τα κέρδη των επιχειρήσεων και για το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής μιας από τις πιο κερδοφόρες κρατικές εταιρείες. Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως και όλες οι εταιρείες διανομής Δημοσίων αγαθών είναι εταιρείες μονοπωλιακών δραστηριοτήτων και έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία. Αυτό που ο ΔΕΔΔΗΕ ουσιαστικά κάνει, είναι να νοικιάζει το δίκτυο διακίνησης του ρεύματος σε όλους τους παρόχους ενέργειας. Από τη ΔΕΗ μάλιστα το ποσό που εισπράττει φτάνει ετησίως στα 200 εκατ. ευρώ. Κάτι που τώρα θα πηγαίνει κατά το 49% στην αυστραλιανή Macquarie, που αγόρασε το τμήμα αυτό από το κράτος, και όχι σε ελαφρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τους καταναλωτές.
Δεν είναι μόνο τα σημερινά χαμένα κέρδη από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ που χαρίζονται στο ξένο κεφάλαιο, άλλα και τα μελλοντικά. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει δίκτυο το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Τεχνολογία που προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών οι οποίες μπορούν να «κουμπώσουν» στο υφιστάμενο δίκτυο διανομής. Καθιστώντας τον ΔΕΔΔΗΕ στην προνομιακή θέση μιας εξαιρετικά κερδοφόρας επιχείρησης. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ παραχώρησε τα κέρδη αυτά στην Macquarie και όχι στον Ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση δεν έκανε όμως μόνο δώρο τα δίκτυα και το μέλλον τους στο ξένο κεφάλαιο, αλλά και μια σειρά άλλα προνόμια, μέσα σε αυτά κρατικές επενδύσεις που σύντομα θα εκτελεστούν, μιας και έχει δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του, επιδοτούμενο από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους, και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αντικατάσταση άνω των 7 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με νέας γενιάς ψηφιακούς.
Αλλά κυρίως χάρισε τα κέρδη από τα έσοδα που θα συνεχίσει να αντλεί απευθείας από τους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων χρήσης δικτύου. Που στα χέρια των ιδιωτών σημαίνει αυτόματα κατακόρυφες αυξήσεις τιμών του ρεύματος για τον Ελληνικό λαό τώρα και για όσο θα ανήκει στους ιδιώτες.
Το ξεπούλημα τμημάτων ζωτικού τομέα του Δημοσίου μόνο καλυτέρευση των συνθηκών ζωής του Ελληνικού λαού δεν σημαίνει. Ας σημειωθεί ότι το ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο που παίρνει τον ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει καμία υποχρέωση για γρήγορες και ασφαλείς επισκευές, για απορρόφηση των αυξήσεων της τιμής του ρεύματος, για διατήρηση του ρεύματος στα σπίτια των φτωχότερων τμημάτων του Ελληνικού λαού. Με κάθε τέτοια πώληση η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι, για αυτήν, η ζωή και η ευημερία του λαού έχουν πολύ μικρότερη αξία, αντίθετα η εξυπηρέτηση του ξένου αλλά και εγχώριου κεφαλαίου έχουν τεράστια αξία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το