γράφει η Νίνα Γεωργιάδου

Όταν ο Μένανδρος έλεγε, «κάλλιον τύχης σταλαγμόν ή φρενών πίθον» – καλύτερα μια σταλιά τύχη, παρά ένα πιθάρι μυαλά – αναφερόταν προφανώς στα απρόσμενα ευεργετήματα  της τύχης.

Στη χώρα αυτή όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα ή, κατ’ άλλους, αποτελεί πια τη σκωληκοειδή απόφυση των Βαλκανίων, αυτή η ρήση του Μένανδρου, επιβεβαιώνεται, με ανατριχιαστική ακρίβεια. 

Όλα σχεδόν συμβαίνουν όλως τυχαίως, όπως το να φτάσεις στον προορισμό σου, ενώ ταξιδεύεις με τραίνο ή να βρεις δουλειά γαλέρας, ενώ διαθέτεις μόνο δυο πτυχία και τρία μεταπτυχιακά. 

Η λέξη «τύχη» και όλα τα παράγωγά της -ευτυχής, δυστυχής, ατυχής, κακότυχος αλλά κυρίως το πρόστυχος- είναι εξαιρετικά δόκιμες στην αποτύπωση της καθημερινότητας, στη χώρα-πορτοκαλεώνα. 

Μερικές μόνο σύγχρονες αναφορές του τυχαίου, δείχνουν πόσο επίκαιρος παραμένει ο Μένανδρος.

• ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, επτά μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, υπουργοποιήθηκαν, με το νέο ανασχηματισμό, επιβεβαιώνοντας το Μένανδρο, το παράγωγο ‘πρόστυχος’ και το χαρακτηρισμό του προέδρου της εξεταστικής, ως «γουρλίδικη επιτροπή».

• ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, σε όλα τα καμένα, από τη Διαδιά ως την Εύβοια,  φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, στη θέση των πλατανιών και των μαύρων ελάτων, και  όλως τυχαίως, οι περισσότερες ανήκουν σε εταιρία «αναδάσωσης», συμπεθέρα υποκλινόμενου υπουργού.

• ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, λιμενάρχης σε νησί, στο οποίο μεγάλη ιδιωτική εταιρία προκαλεί βαριά ρύπανση στη θάλασσα, διενήργησε 1060 (!) ελέγχους, δεν βρήκε τίποτα το μεμπτό, προφυλάκισε υφιστάμενό του, που διαπίστωσε εξαιρετικά υψηλή ρύπανση και, μόλις ο εν λόγω μεγαλο-ένστολος συνταξιοδοτήθηκε, προσελήφθη, ως ειδικός σύμβουλος, από την εταιρία. 

• ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, επιφανής ποινικολόγος που σάπισε τη νυν γυναίκα του στο ξύλο και όλως τυχαίως, είχε προπονηθεί πάνω στην πρώην, προσήχθη χωρίς χειροπέδες, αφέθηκε ελεύθερος ενώ λίγο πριν, είχε  προσκληθεί από τη νεολαία του «α και ου και ΔΑΠ, ΝΔΦΚ» να μιλήσει, στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής, για την έμφυλη βία.

• ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, τα θέματα Φυσικής και Ιστορίας (για να καλυφθούν όλες οι κατευθύνσεις) στις πανελλήνιες εξετάσεις που διενεργήθηκαν με 44 βαθμούς σε μη κλιματιζόμενες αίθουσες, είχαν βαθμό δυσκολίας μεταδιδακτορικού, πράγμα που, όλως τυχαίως, εξασφαλίζει μια επανεξέταση της προοπτικής προς τα ιδιωτικά παραμάγαζα. 

• ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ των καυτών τιμολογίων, χτίζει φαραωνική βίλλα 750 τ.μ., επιβεβαιώνοντας, εκτός από τον Μένανδρο, και τη λαϊκή ρήση, «αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει»

• ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, τέτοιο καιρό πέρσι δυτικά της Πύλου, 646 άνθρωποι πήγαν στον πάτο της θάλασσας, όλως τυχαίως 146 σώθηκαν και όλως τυχαίως όλοι οι «καθ’ ύλην αρμόδιοι» αθωώθηκαν

ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, συγκάτοικοι στην τρέλα, μπορούμε ακόμη και επιβιώνουμε και όλως ατυχώς είμαστε στο έλεος της προστυχιάς, που όλως τυχαίως ανεχόμαστε.

* Πίνακας του Michael Cheval, “ο Άνεμος της Τύχης”

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το