Ο Σέρβος πολιτικός Μίλαν Ραντόιτσιτς ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τα ένοπλα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο στις 24 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε  σε αστυνομικό τμήμα και έδωσε κατάθεση. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας καθώς και ότι η κατάθεση έγινε «υπό την ιδιότητα του πολίτη» και τα στοιχεία που προέκυψαν θα αξιολογηθούν από τον γενικό εισαγγελέα Βελιγραδίου.

Ο Μίλαν Ραντόιτσιτς, αντιπρόεδρος του κόμματος «Σερβική Λίστα», την Παρασκευή, με γραπτή δήλωσή του ανέλαβε αποκλειστικά την ευθύνη για τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στο χωριό Μπάνισκο. Δήλωσε ότι μόνος του στρατολόγησε, οργάνωσε και εξόπλισε του Σέρβους που συγκρούστηκαν με την αστυνομία του Κοσόβου. Ανέφερε ότι το κίνητρο του ήταν «να ενθαρρύνει τον σερβικό λαό για να αντισταθεί στο καθεστώς τρόμου που επέβαλε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Τζελάλ Σβέτσλα δήλωσε ότι η Πρίστινα θα ζητήσει από το Βελιγράδι την έκδοση του Ραντόιτσιτς όπως και όλων εκείνων που συμμετείχαν στο επεισόδιο και βρίσκονται στην Σερβία. Ο Σβέτσλα θεωρεί βέβαιη την εμπλοκή του Βελιγραδίου επισημαίνοντας ότι όλα τα πυρομαχικά που βρέθηκαν παρήχθησαν στην Σερβία το 2021 και το 2022.

Ο Ραντόιτσιτς απαλλάσσει από κάθε ευθύνη το κόμμα του δηλώνοντας ότι μόνος του αποφάσισε να αναλάβει ένοπλη δράση διότι στη «Σερβική Λίστα», όπως ισχυρίζεται, υπήρχε «διάσταση απόψεων» για κάτι τέτοιο. Αναφέρει επίσης ότι παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου στο κόμμα.

Ο Μίλαν Ραντόιτσιτς απαλλάσσει επίσης από τις ευθύνες και το Βελιγράδι υπογραμμίζοντας ότι κανένας από την ηγεσία της Σερβίας δεν γνώριζε τι σχεδιάζει να πράξει ούτε έλαβε κάποια βοήθεια σε οπλισμό από τη Σερβία.

Χαρακτηρίζει «μαχητές για την ελευθερία» όσους συμμετείχαν στην «ένοπλη αντίσταση» και απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες» που τους αποδίδει η Πρίστινα.

Στην επιστολή του ο Μίλαν Ραντόιτσιτς δηλώνει πρόθυμος να ανταποκριθεί σε κάλεσμα των εισαγγελικών αρχών της Σερβίας.

Ο δικηγόρος του διέψευσε ότι ο Ραντόιτσιτς τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ανέφερε ότι δεν κρύβεται, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει που βρίσκεται.

Σε αναρτήσεις στο Χ, παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ραντόιτσιτς από την κατάληψη του μοναστηριού.

«Ο Μίλαν Ραντόιτσιτς παραδέχτηκε ότι ήταν παρών με άλλους Σέρβους στην Bajska όταν υπήρξε ανταλλαγή πυρών».

Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ ζητούν απόσυρση των σερβικών στρατευμάτων μετά από πληροφορίες για κινήσεις του σερβικού στρατού κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο

Μετά από την ανακοίνωση χθες από τον Λευκό Οίκο για ενίσχυση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων ακολούθησε σήμερα σχετική δήλωση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Σερβίας στα σύνορα με το Κόσοβο προκαλεί ανησυχία και πρέπει αμέσως να σταματήσει» δήλωσε ο Μπορέλ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απορρίπτει τις καταγγελίες αυτές. «Οι πληροφορίες για ενίσχυση της μάχιμης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο είναι αναληθείς, εγώ δεν υπέγραψα κάτι τέτοιο» απαντάει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Βλέπουμε μια σημαντική σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο», συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης «άνευ προηγουμένου» πυροβολικού, αρμάτων μάχης και μονάδων πεζικού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι υπογράμμισε ότι «λόγω των πρόσφατων εξελίξεων η KFOR», η δύναμη που έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ σε αυτή την πρώην σερβική επαρχία, «θα αυξήσει την παρουσία της» στο βόρειο τμήμα του εδάφους.

Εξάλλου, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε τη διοίκηση ενός τάγματος στο ΝΑΤΟ ώστε να μπορέσει να παράσχει στήριξη στο Κόσοβο, εφόσον χρειαστεί.

Ο πρόεδρος της Σερβίας συνομίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει η νατοϊκή δύναμη της KFOR την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο και να αποχωρήσουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου. Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Βούτσιτς να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και να αφοσιωθεί στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ.

(Πηγή: ΑΠΕ, pontosnews.gr)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το