ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ

29/9/2023: Ημέρα ΜΝΗΜΗΣ για το Ολοκαύτωμα του Αιγάλεω

Επειδή εμείς ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες. Το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, έγκλημα του ελληνικού κράτους που προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από το χαλί. Τον ύπαρχο-δολοφόνο που έσπρωξε τον Αντώνη στη θάλασσα γιατί «νόμιζε ότι ήταν Πακιστανός». Τον δήμαρχο του Βόλου και το μαφιόζικο παραλήρημά του ενάντια στον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Τους φασίστες-κυνηγούς προσφύγων στον Έβρο και το φοβισμένο βλέμμα των αιχμαλώτων προσφύγων μέσα στα ρατσιστικά καμιόνια. Τα καμένα προσφυγάκια μέσα στο δάσος της Δαδιάς και τον ΔΑΚίτη να δηλώνει στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ «ας μην βρίσκονταν εκεί». Τη δολοφονία του μετανάστη στη Νέα Ιωνία. Την επέλαση των Κροατών ναζί (400 χμ μέσα στην ελληνική επικράτεια χωρίς να τους σταματήσει κανείς!!) για να δολοφονήσουν. Η αστυνομία πάντα παρούσα με «διακριτική στάση» σε αυτά τα εγκλήματα. Καμιά φορά ρίχνει και μερικές κλωτσιές, όπως στην περίπτωση του Ζακ. Καθόλου διακριτική δεν είναι όμως εδώ και δύο ημέρες στη Λάρισα, όπου έχει πνίξει στα δακρυγόνα και στο ξύλο τις διαδηλώσεις των κατοίκων πλημμυροπαθών. Η σκύλα που γέννησε το τέρας είναι ξανά σε οργασμό. Οι «πολιτοφύλακες» του Έβρου, οι δολοφόνοι με ή χωρίς στολή έχουν ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση, πλήρη κάλυψη από το κράτος και το δικαστικό σύστημα. Έχουν τις ίδιες ισχυρές πλάτες που είχε και η Χρυσή Αυγή. Την αστική τάξη αυτής της χώρας και τις μαφίες της. Επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την επικράτεια σε αμερικάνικο νότο της δεκαετίας του ’50.

Επειδή ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ο φασισμός είναι το εργαλείο του καπιταλισμού για να αφαιρέσει κάθε κοινωνικό, λαϊκό εργατικό δικαίωμα. Όποια μάσκα κι αν φορέσει, είναι η πιο βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στις εργαζόμενες μάζες, ο πιο αχαλίνωτος σωβινισμός και ο πιο ληστρικός πόλεμος, ο χειρότερος εχθρός όλων των εργαζομένων. Γι’ αυτό και στόχος του δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά κάθε άνθρωπος που αντιστέκεται, κάθε κοινωνική, εργατική, πολιτική, συνδικαλιστική συλλογικότητα που ορθώνει τις σημαίες των αγώνων και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Επειδή είμαστε ΔΑΣΚΑΛΟΙ και πρέπει να αναθρέψουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, να τους διδάξουμε την ΑΝΘΡΩΠΙΑ, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, το ΣΕΒΑΣΜΟ σε κάθε ανθρώπινη ζωή έχουμε χρέος να είμαστε μπροστάρηδες στον ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.

Ούτε βήμα πίσω λοιπόν. Ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες. Στον δρόμο, στο συνδικάτο, στα γήπεδα, σε κάθε επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης. Θα είμαστε σταθερά απέναντι.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι λοιπόν μια στάλα ιστορίας….

Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ: 29 Σεπτέμβρη 1944

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, 100 άοπλοι Αιγαλεώτες (για 150 μιλούν τα επίκαιρα της εποχής) καίγονται ζωντανοί ή εκτελούνται, από τον γερμανικό στρατό κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ενώ καταστρέφεται ολοσχερώς ο συνοικισμός του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στην σημερινή Λεωφόρο Κηφισού. Εντούτοις, οι Γερμανοί ναζί και οι ντόπιοι εθελοντές συνεργοί τους (ταγματασφαλίτες), παρέμειναν μέχρις σήμερα ατιμώρητοι, όπως άλλωστε συνέβη στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εκείνης της εποχής.


Τι προηγήθηκε:

Τον Αύγουστο του 1944 ο Γιάννης Μπατζακίδης, μέλος του ΚΚΕ και πολιτικός καθοδηγητής του ΕΑΜ, εκλέγεται δια βοής δήμαρχος Αιγάλεω έπειτα από ανοιχτή λαϊκή συνέλευση των κατοίκων στην Πλατεία Εσταυρωμένου. Οι διορισμένες (δοτές) δημοτικές αρχές απομακρύνονται.

Την επομένη, απεσταλμένοι του ΕΛΑΣ που μάχεται να προστατεύσει τις περιοχές της Αθήνας από τις γερμανικές ωμότητες, ζητούν από την τοπική χωροφυλακή είτε να προσχωρήσει στις τάξεις των ανταρτών, είτε να εγκαταλείψει την πόλη.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 2/10/1944

Οι Γερμανοί, θορυβημένοι από τις δραστηριότητες του ΕΛΑΣ, αναζητούν εναγωνίως τρόπους ώστε να εξασφαλισθεί η επικείμενη αποχώρηση των τμημάτων τους από την ελληνική πρωτεύουσα, μέσω της μοναδικής διόδου που υπάρχει, της Ιεράς Οδού.

Ουσιαστικά επιδιώκουν να τους δοθεί ένα πρόσχημα, για να εκκαθαρίσουν την περιοχή του Αιγάλεω από οποιαδήποτε για αυτούς απειλή. Παράλληλα, εξαπολύουν ένα κύμα τρομοκρατικής δράσης που περιλαμβάνει ληστείες, καταστροφές υποδομών και δολοφονίες πατριωτών, συχνά χωρίς αφορμή.
Η τελική αφορμή που αναζητούν προκύπτει το πρωί της αποφράδας 29ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες κατοίκων αλλά και μελών της αντίστασης, εκείνη τη μέρα σημειώθηκε μια ασήμαντη αψιμαχία Ελλήνων ανταρτών (που βρίσκονταν σε φυλάκιο του ΕΛΑΣ δίπλα στη γέφυρα του ποταμού Κηφισού στη διασταύρωση με την οδό Παλαιάς Καβάλας) και δύο Γερμανών μοτοσικλετιστών. Μετά τους λιγοστούς πυροβολισμούς που αντηλλάγησαν οι Γερμανοί μοτοσικλετιστές έπεσαν στην κοίτη του ποταμού προφασιζόμενοι ότι τραυματίστηκαν. Από εκεί κατόρθωσαν να φτάσουν στην βάση τους (περιοχή Μαρκόνι -μετέπειτα γνωστή ως Ασύρματος) και να αναφέρουν το γεγονός.

Φαίνεται ότι οι Γερμανοί στην αναφορά τους λόγω σύγχυσης ή για κάποιον άλλον λόγο έκαναν λάθος και ανέφεραν ότι το γεγονός συνέβη στην γέφυρα της Ιεράς οδού και όχι στην γέφυρα της παλαιάς Καβάλας. Αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει η σφαγή από τον Άγιο Γεώργιο (το εκκλησάκι δίπλα ακριβώς στην γέφυρα της Ιεράς οδού) και να συνεχισθεί με κατεύθυνση προς την γέφυρα της παλαιάς Καβάλας).


Η επιδρομή: Την ίδια εκείνη ημέρα (ήταν Παρασκευή), ένα επίλεκτο γερμανικό τάγμα (των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της περιοχής Μαρκόνι) διατάχθηκε να προχωρήσει σε εκκαθάριση της περιοχής. Τα πρώτα θύματά τους υπήρξαν δυο νεαροί Έλληνες φοιτητές (τα ξαδέλφια Πανόπουλος και Μουλάς), γνώστες μάλιστα της γερμανικής γλώσσας, τους οποίους συνάντησαν στη συμβολή της οδού Μαρκόνι με την Ιερά Οδό. Έπειτα από ολιγόλεπτη συζήτηση του επικεφαλής με τους δυο νέους στη γερμανική γλώσσα, οι φοιτητές εκτελέσθηκαν επί τόπου. Σύμφωνα με μαρτυρία του 11χρονου τότε Ιωάννη Κουρούση, που διέμενε με την οικογένειά του στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την οδό Μοσχονησίων, άλλο γερμανικό τμήμα έφθασε στο Αιγάλεω και από την αντίθετη κατεύθυνση (του Χαϊδαρίου), μέσω της Ιεράς Οδού, κάτι που αποδεικνύει ότι είχε εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο εγκλωβισμού των κατοίκων. Η μαρτυρία επιβεβαιώνεται από την επιστολή την οποία απέστειλε προς την τοπική εφημερίδα “Περιφερειακός Τύπος” του Δημήτριου Οικονομίδη (αριθμός φύλλου 223, της 18 Οκτωβρίου 1975), ο Αξιωματικός Χωροφυλακής εν αποστρατεία Στυλιανός Δρίτσας, όπου αναφέρεται ότι ” … διετάχθη η παρά το Δαφνί εστρατοπευδεμένη Γερμανική Στρατιωτική Μονάδα Καταστροφών ίνα προβεί εις σκληρά αντίποινα…”

Οι Γερμανοί μπήκαν στην πόλη και αρχικά εκτέλεσαν 31 άοπλους και αμέτοχους στο προηγηθέν συμβάν πολίτες, όσους είχαν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο τους. Κατά σύμπτωση εκείνη την ώρα είχαν “σχολάσει” από το εργοστάσιο του Λαναρά πολλοί εργάτες οι οποίοι επέστρεφαν με τα πόδια σπίτι τους. Προφανώς δεν ήξεραν τίποτα για το γεγονός και για αυτό “έπεσαν” αμέριμνοι πάνω στους Γερμανούς, κάποιους μάλιστα, κατά τον ίδιο κάτοικο, τους σκότωσαν και τους άφησαν στο τετράγωνο που τώρα βρίσκονται οι εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών “ΚΟΜΒΟΣ”, “ΤΟΥΟΤΑ” και “ΟΠΕΛ”. Το τετράγωνο αυτό εκείνη την εποχή ήταν χωράφια και καλλιεργούσαν λαχανίδες και άλλα λαχανικά.
Στην συνέχεια, οι Γερμανοί στρατιώτες απέκλεισαν το συνοικισμό του Αγίου Γεωργίου και επέτρεψαν την αποχώρηση μόνο κάποιων γυναικόπαιδων. Τους άνδρες άνω των 15 ετών που εγκλωβίστηκαν στις κατοικίες τους, έβαλαν φωτιά και τους έκαψαν ζωντανούς χρησιμοποιώντας μία εμπρηστική ύλη (μία “σκόνη” σύμφωνα με μαρτυρίες). Πάνω από εκατό οικίες (117) πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ένα τμήμα του γερμανικού τάγματος (της Γερμανικής Στρατιωτικής Μονάδας Καταστροφών,) προχωρεί προς την Αγία Βαρβάρα που τότε ήταν μια αραιοκατοικημένη περιοχή. Εκεί οι Γερμανοί σε συνεργασία με τους ταγματασφαλίτες εκτελούν ακόμη έξι πολίτες που πιάνουν μέσα στα σπίτια τους (τους πέντε εκτελούν στο ρέμα της σημερινής Δούσμανη και Σαράφη και τον έκτο στον ομώνυμο δρόμο της οδού Π. Πλατή στην κάτω Αγία Βαρβάρα).

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:

  • Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023 στο μνημείο της σφαγής (Κηφισού & Ιεράς Οδού), στις 7.00 μ.μ κατάθεση στεφανιού στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού
  • Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 Προβολή της ταινίας: «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», 3ο Δ.Σ Αιγάλεω στις 7.00 μ.μ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το