“Το σύστημα είναι ασταθές. Έχουν αποσταθεροποιηθεί ρήγματα του ευρύτερου χώρου και αυτό εκδηλώνεται με μικρά και μεσαία μεγέθη σεισμών”.

Ανησυχία προκαλούν τα λεγόμενα του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου όσον αφορά στην κατάσταση στον ελληνικό χώρο και δη στην Κρήτη,  μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 ρίχτερ στην Αλβανία.

Και όλα αυτά ενώ και σήμερα η Κρήτη και δη η Ανατολική, με το καλημέρα “χόρεψε” στους ρυθμούς των Ρίχτερ με 3 αλλεπάλληλους σεισμούς και τον πιο ισχυρό να σημειώνεται στις 05.05 το πρωί, ένταση τα 4,8 Ρίχτερ, 11 χιλιόμετρα ΑΝΑ της Ζάκρου και επίκεντρο τα 15 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ακολούθησαν και άλλες δονήσεις μεταξύ των οποίων στις 11.53 το πρωί, 15χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου στο νομό Λασιθίου. Η ένταση του σεισμού ήταν 3,9 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 13,8 χιλιόμετρα.

Νωρίς το μεσημέρι, συγκεκριμένα στις 12.17, υπήρξε σεισμός 2,5 Ρίχτερ, αυτήν την φορά στο Ρέθυμνο με επίκεντρο τα 36 χιλιόμετρα ΒΒΑ του Ρεθύμνου και εστιακό βάθος τα 47,6 χιλιόμετρα.

Τι ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδοπουλος για το ελληνικό τόξο

Με τον σεισμό στην Αλβανία όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, ο ελληνικός χώρος αποσταθεροποιήθηκε καθώς τα σεισμικά του ρήγματα ενεργοποιήθηκαν εξαιτίας της δραστηριότητας του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Η αφρικανική πλάκα εξακολουθεί να καταβυθίζεται με «μικρά άλματα» κάτω από την ευρασιατική και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική έξαρση με σεισμούς ίδιου και μεγαλύτερου μεγέθους παραμένει ανοικτό. Περιγράφοντας το ελληνικό τόξο ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, περνά από τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και καταλήγει στη νοτιοδυτική Τουρκία. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η τιτάνια σύγκρουση των πλακών δίνει στην περιοχή σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 7 ρίχτερ!

Αναλύοντας όλους τους σεισμούς του τελευταίου διαστήματος από την Αλβανία ως την Κρήτη και τα Κύθηρα και οι πάνω από 100 σεισμοί που έγιναν μέσα σε 5 ημέρες από 2 έως 4,5 ρίχτερ νότια της Παλαιοχώρας Χανίων αλλά και ο σεισμός των 4,1 ρίχτερ ανοικτά της Κέας ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτιμά:

«Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα το σύστημα είναι ασταθές. Έχουν αποσταθεροποιηθεί ρήγματα του ευρύτερου χώρου και αυτό εκδηλώνεται με μικρά και μεσαία μεγέθη σεισμών». Και συνεχίζει: «Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο σεισμός που έγινε στις 27 Νοεμβρίου στην Κρήτη σε βάθος 70 χιλιομέτρων έδειξε ότι υπήρξε μια απότομη καταβύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από το νότιο χώρο του Αιγαίου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η καταβύθιση με μικρότερα άλματα δηλαδή με σεισμούς βάθους των τελευταίων ημερών».

 Ο κ .Παπαδόπουλος λέει ακόμα ότι είναι αρκετά πιθανό αυτή η μετακίνηση να αυξήσει  την πίεση κατά μήκος του ελληνικού σεισμικού τόξου.

Εξηγεί ακόμα ότι τους σεισμούς δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως στατικά φαινόμενα και με αυτή την έννοια θα ήταν ίσως και κάπως επιπόλαιο να υποθέσουμε ότι η παρούσα φάση της σεισμικής έξαρσης έληξε. Τέλος, σημειώνει ότι το ενδεχόμενο και άλλων σεισμών έστω και μετρίου μεγέθους είναι ανοικτό και συνιστά σύνεση στον δημόσιο λόγο μακριά από κινδυνολογίες αλλά χωρίς να θυσιάζεται η επιστημονική ακρίβεια και αξιοπιστία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το