Έντεκα νεκροί και έξι τραυματίες, είναι ο επίσημος απολογισμός των αμερικανικών αρχών στην ένοπλη επίθεση που διαπράχθηκε στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των νεκρών.

Όσον αφορά την ταυτότητα του δράστη, αν και οι αρχές δεν έχουν κατονομάσει επίσημα τον άνδρα που συνελήφθη μετά το μακελειό, ένας αξιωματικός του FBI και ένας αξιωματούχος ασφαλείας της εβραϊκής κοινότητας επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι πρόκειται για τον 46χρονο Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο ώρες προτού εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ, ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

«Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς.

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία περίστροφα τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του από glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Η κυβέρνηση Τραμπ, μετά από την τεράστια ανοχή -τουλάχιστον- που επέδειξε στο κύμα ρατσιστικής και φασιστικής βίας που κατακλύζει τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει, με τη βοήθεια μερίδας των ΜΜΕ το έγκλημα μίσους για την ενίσχυση των νόμων οπλοφορίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κατάσταση επιβάλλει αυστηρότερους νόμους περί οπλοκατοχής, ο Τραμπ απάντησε ουσιαστικά πως αν οι παρευρισκόμενοι ήταν οπλισμένοι, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το