Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς υπό το βάρος του σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκεται

Σύμφωνα με μια εύστοχη παρατήρηση ο Σεμπάστιαν Κουρτς, θα μπορούσε να είναι ο πρωταγωνιστής του περίφημου πολιτικού θρίλερ «House of Cards», που παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές με κομμένη την ανάσα. Η αμερικανική σειρά έδειχνε το τι χρειάζεται ένας πολιτικός για να ανέβει στην εξουσία: Η απάντηση είναι χρήματα, μια τέλεια ομάδα γύρω του, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να τον στηρίζουν  ώστε να έχει μεγάλη επιρροή στο κοινό.

Το 2019 είχε επιβιώσει πολιτικά από το πολύκροτο σκάνδαλο Ίμπιζα-γκέιτ. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ανακοίνωσε σε διάγγελμα του την απόφαση του να παραιτηθεί, υπό το βάρος του σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκεται.

Ο Κουρτς είπε ότι θα παραδώσει την καγκελαρία στον υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Επίσης έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματος και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Κουρτς, μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι, από το 2016 μέχρι τουλάχιστον το 2018 (επί διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος), δημόσιο χρήμα και συγκεκριμένα 140.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για να δημοσιευτούν «αποκλειστικώς πολιτικά-κομματικά υποκινούμενες, ενίοτε χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις από εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης» προς όφελος του υπερφιλόδοξου όσο και μισαλλόδοξου Κουρτς, ο οποίος το 2016 ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε για διαφημίσεις στην αυστριακή εφημερίδα «Österreich» με αντάλλαγμα… μαγειρεμένα γκάλοπ και ευνοϊκή κάλυψη υπέρ του ανερχόμενου «αστεριού» της αυστριακής Δεξιάς.

Please follow and like us: