Στις 26 Ιουλίου, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ ανατράπηκε με πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον Γάλλων υπηκόων, στρατιωτικού προσωπικού, διπλωματών ή γαλλικών εταιρειών στον Νίγηρα.

Το Μέγαρο Ηλυσίων αποκάλυψε επίσης ότι ο Μακρόν μίλησε με τον Μπαζούμ και τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Μαχαμαντού Ισσουφού, οι οποίοι και οι δύο καταδίκασαν ξεκάθαρα το πραξικόπημα και ζήτησαν ηρεμία στον πληθυσμό.

Η υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna είπε ότι έχουν έρθει σε επαφή με περίπου 500 έως 600 Γάλλους υπηκόους στον Νίγηρα, αλλά δεν εξετάζεται επί του παρόντος η εκκένωση.

“Έγινε επικοινωνία με όλους. Λαμβάνονται προληπτικά μέτρα εκ των προτέρων, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτά τα μέτρα θα ενισχυθούν εάν χρειαστεί, αλλά δεν υπάρχει απόφαση για εκκένωση αυτή τη στιγμή”, είπε στο RTL.

Στις 28 Ιουλίου, η Γαλλία, η οποία έχει σημαντικά οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα στον Νίγηρα, δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το καθεστώς που βασίζεται στο πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Abdourrahmane Tiani, διοικητή της Προεδρικής Φρουράς. Η Γαλλία ανέστειλε επίσης την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τον Νίγηρα.

Η Γαλλία διατηρεί στρατιωτικό απόσπασμα 1.500 στρατιωτών στον Νίγηρα, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο Σαχέλ, μετά την αποχώρηση από άλλες χώρες όπου διεξήγαγε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, όπως το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο.

Οικονομικά, ο Νίγηρας είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές ουρανίου για γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας σε μια χώρα όπου το 70 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ατομικούς αντιδραστήρες.

Την Κυριακή, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Niamey για να υποστηρίξουν το πραξικόπημα, κυματίζοντας ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας, της ECOWAS, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το