Τη δική τους “εκδίκηση” πήραν οι ισραηλινές αρχές, καθώς ανάμεσα στα θύματα της καταστολής των τελευταίων διαδηλώσεων βρίσκεται και ο 20χρονος Αέντ Αμπού Άμρο, που πριν λίγες εβδομάδες προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, στο στιγμιότυπο που τον εικόνιζε να κρατάει τη σημαία της Παλαιστίνης και μια σφεντόνα. Μια εικόνα που έφερε συνειρμικά στο νου το διάσημο πίνακα του Ντελακρουά “η ελευθερία οδηγεί το λαό”, αλλά και το βιβλικό επεισόδιο του Δαβίδ με τη σφεντόνα εναντίον του Γολιάθ.

Σύμφωνα με όσα γράφει το katiousa.gr, ο Άμρο πυροβολήθηκε στο πόδι και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της Γάζας. Σύμφωνα με τον αγωνιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χουβάιντα Άραφ, πυροβολήθηκαν 24 άτομα, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για δέκα θύματα, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος και ένα παιδί.

Από τις 30 Μάρτη, όταν και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για τη “Μεγάλη Πορεία της επιστροφής”, έχουν δολοφονηθεί 230 Παλαιστίνιοι κι έχουν τραυματιστεί πάνω από 23.000. Ο ίδιος ο Άμρο έχει δηλώσει ότι συμμετέχει τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση στις διαδηλώσεις και είναι βέβαιο πως ούτε τώρα θα σταματήσει να διεκδικεί το δίκιο του, που είναι και το δίκιο ενός ολόκληρου λαού υπό βάρβαρη κατοχή δεκαετιών.

«Δεν πηγαίνω σε διαμαρτυρίες για να με βγάλουν φωτογραφίες, αλλά αυτό με ενθάρρυνε να συνεχίσω να διαδηλώνω… Απαιτούμε το δικαίωμα της επιστροφής, και απαιτούμε αξιοπρέπεια για εμάς και τις μελλοντικές γενιές.» Άμπου Άμπρο

Η φωτογραφία του 20χρονου Άμπου Άμπρο, από τη Ζαϊτούν της Γάζας, έγινε viral στο διαδίκτυο και συμβολίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων της Γάζας που διαδηλώνουν εδώ και επτά μήνες κατά μήκος του φράχτη της Γάζας απαιτώντας το δικαίωμά τους να επιστρέψουν οι οικογένειές τους στα σπίτια και τη γη από όπου εκδιώχθηκαν πριν από 70 χρόνια.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να τερματιστεί ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το