Λες και ζουν σε άλλο πλανήτη! Για να πουν, όπως η προηγούμενη υπουργός  Παιδείας, ότι  έγιναν μαθήματα και  συμμετείχαν  πολλά  παιδιά!!!

Επειδή  δεν  μπορούν  να  εγγυηθούν  το  ασφαλές  άνοιγμα  των  σχολείων,  διότι  δύο  βδομάδες  περί άλλα τυρβάζουν, μπροστά στο νέο κύμα κακοκαιρίας, ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία και ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα μέσω τηλεκπαίδευσης!

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί:

Η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών Καρδίτσας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Καρδίτσα 24-09-2023

Για την επαναλειτουργία των σχολείων

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για δυο εβδομάδες γιατί, ακόμη και εκεί που οι ζημιές ήταν άμεσα ανατάξιμες, δεν υπήρχε κανενός είδους σχέδιο (όχι μόνο για την εκπαίδευση) για τις οικογένειες των πλημμυροπαθών σε όλα τα επίπεδα. Η απουσία του κρατικού παράγοντα τις πρώτες κρίσιμες ώρες ήταν εκκωφαντική. Ακόμη και σήμερα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η απουσία του μέσα από τις δράσεις δικτύων εθελοντών (που προσπαθεί να οικειοποιηθεί) και εταιρειών που, για λόγους δημοσίων σχέσεων, έχουν επιδοθεί σε μια πασαρέλα ψευτοευαισθησίας, η οποία προφανώς εκπίπτει και από την φορολογητέα ύλη. Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τις ελάχιστες υλικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων στην περιοχή μας.

  • Στατικός έλεγχος όλων των κτιρίων, καθαρισμός (και του αύλειου χώρου) , επισκευή των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, απολύμανση και πλήρης εξοπλισμός με τα απαραίτητα έπιπλα και εποπτικά μέσα.
  • Διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης και αποχώρησης από το σχολείο, μαθητών, εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού και γονέων.
  • Πλήρης κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
  • Εντατική υγειονομική παρακολούθηση των σχολικών μονάδων και ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών μας.

Όπου δεν είναι δυνατή η άμεση λειτουργία τότε η σχολική μονάδα να μεταστεγάζεται στο σύνολό της σε κατάλληλα κτίρια όπου θα λειτουργεί με τα τμήματα, τους εκπαιδευτικούς και το πρόγραμμά τους. Μόνο έτσι διασφαλίζεται από κοινωνική, ψυχολογική και παιδαγωγική άποψη η συνοχή της σχολικής κοινότητας και διαμορφώνεται ένα οικείο, υποστηρικτικό και ασφαλές για τους τόσο ταλαιπωρημένους μαθητές μας εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η διασπορά τους ενέχει πολλούς κοινωνιο-ψυχολογικούς κινδύνους, αποδυναμώνει τις πληγείσες σχολικές μονάδες και δίνει ένα ακόμη χτύπημα στους οικισμούς που έχουν καταστραφεί. Σε κάθε περίπτωση οφείλει η πολιτεία να ακούσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και να μην «επιθεωρεί» την ανυπαρξία της, επισκεπτόμενη νύχτα τις σχολικές μονάδες, στις περιοχές που πλημμύρισαν. Νύχτα και λάθρα, για να μην υποστούν την μήνιν, κουβαλώντας σχολικά είδη από αυτοδιαφημιζόμενες φιλάνθρωπες εταιρείες.

Επίσης, η διαχείριση των κάθε είδους υλικών δεν μπορεί να επαφίεται σε ανύπαρκτες δημοτικές αρχές ή στις δημόσιες σχέσεις (εκλογές έρχονται). Οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων γνωρίζουν τις ανάγκες και βεβαίως μπορούν να διανείμουν την όποια βοήθεια, με δίκαιο τρόπο, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών μας. Ας τους αφήσουμε να συνεννοηθούν και ας τους εμπιστευθούμε. Το διαπιστώσαμε αυτό άλλωστε όταν τους είδαμε να καθαρίζουν τα κτίρια των σχολικών μονάδων, βοηθώντας να λειτουργήσουν έγκαιρα και να μην χαθεί άλλος χρόνος από την κρατική-κυβερνητική-αυτοδιοικητική ανεπάρκεια.

Τέλος θεωρούμε πως σε μια περιοχή που οι μαθητές δεν έχουν πάρει καν τα βιβλία τους και δεν έχουν γνωρίσει τους εκπαιδευτικούς, το να δίνει η κάθε είδους ηγεσία (πολιτική, εκπαιδευτική και τοπικοαυτοδιοικητική) την οδηγία να γίνει τηλεκπαίδευση (από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου), δηλώνει άγνοια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έλλειψη ενσυναίσθησης και το χειρότερο ξετσιπωσιά, αφού θέλει να κρύψει την εγκληματική τους αδιαφορία-ανεπάρκεια. Προσπαθούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά μια καταστροφή και να στείλουν το μήνυμα πως το κράτος λειτουργεί. Αλήθεια, ποιος θα πάρει την ευθύνη να ζητήσει την μετακίνηση των εκπαιδευτικών και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους, σε συνθήκες που η πολιτική προστασία προτείνει την αποφυγή των μετακινήσεων και για αυτό τον λόγο απαγόρευσε τη λειτουργία των σχολείων; Να μην το διανοηθούν. Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Ούτως ή άλλως οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι (με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και την κατάσταση ειδικής κινητοποίησης) να μεταβούν στα σχολεία και να κάνουν τηλεκπαίδευση!!!Επίσης, η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση :

Με  ένα  μήνυμα  στο  112  η  κυβέρνηση  ενημέρωσε  για  μια  ακόμα  φορά  τους  πολίτες  αυτής  της  χώρας  πως  δεν  μπορεί  να  εγγυηθεί  την  ασφάλεια  κανενός  και  πουθενά. Ενώ  επί  δυο  εβδομάδες  προσπαθούσαν να  κρύψουν  το  χάος  που  επικρατεί  στην Θεσσαλία  με  επικοινωνιακές  φιέστες,  ήρθε  μια  νέα  βροχόπτωση  (άραγε  θα  της  δώσουν κάποιο  όνομα όπως  συνηθίζουν  τελευταία; )  για  να  αποκαλύψει  αυτό  που  όλοι  καταλαβαίνουμε…… πως  τίποτα  δεν  λειτουργεί  όσον αφορά τα δημόσια  αγαθά.  Καλλιεργούσαν  την  εντύπωση  πως  το  κράτος  έχει  επιληφθεί  των προβλημάτων και  πως  όλα  βαίνουν προς  μια  κανονικότητα,  για  να  έρθει  τελικά η πραγματικότητα  να  διαλύσει  κάθε  επικοινωνιακή  φούσκα.

Η αδιαφορία  τους  για  τους  πολίτες  αυτής της  χώρας  είναι  τόση  που  έφτασαν  να  εμπαίζουν  ακόμα  και   τους  μαθητές  και  τους  γονείς  τους. Επειδή  δεν  μπορούν  να  εγγυηθούν  το  ασφαλές  άνοιγμα  των  σχολείων,  διότι  δύο  βδομάδες  ασχολούνται με  φιέστες  και  εκλογές, ζητάνε  να  γίνει  με  τηλεκπαίδευση  ο  αγιασμός  και  να  ξεκινήσουν ηλεκτρονικά  μαθήματα,  όταν  ισχύουν  τα  παρακάτω :

α) Ένα  ποσοστό  μαθητών  δεν  έχει  σπίτι.

β) Η  Α΄ και  η  Β΄ τάξη  Γυμνασίου  δεν  έχουν  καν  κωδικούς  για  την  πλατφόρμα.

γ) Δεν  έχουν  δοθεί  βιβλία  στους  μαθητές.

δ) Οι  μαθητές  δεν  γνωρίζουν  σε  ποιο  τμήμα ανήκουν.

ε) Πολλά  παιδιά  δεν  έχουν  σύνδεση  ή  εξοπλισμό  για  να  συμμετάσχουν.

Αν,  κύριοι  της  κυβέρνησης  και  του  υπουργείου,  έχετε   ίχνος  σοβαρότητας   πείτε  την  αλήθεια  στους  γονείς  και  τους  μαθητές  και  αφήστε  τις  επικοινωνιακές  ανοησίες. Καλείτε  να  ξεκινήσει  τηλεκπαίδευση  στη  βάση  του  «όποιος  μπορεί» κατά  το  «πάμε  και όπου βγει». Είναι  φανερό πως  σας  ενδιαφέρει  απλώς  να  δηλώσετε,  όπως  η προηγούμενη  ανεκδιήγητη Υπουργός  Παιδείας, ότι  έγιναν μαθήματα και  συμμετείχαν  πολλά  παιδιά !!! Σας  είναι  αδιάφορο  τι  θα  γίνει  πραγματικά  και  το  γνωρίζουμε  όλοι. Καλούμε  το  σωματείο  να  καταγγείλει  αυτό  τον  εμπαιγμό εδώ  και  τώρα και  να  προχωρήσει  σε  Γενική  Συνέλευση. Τέρμα  πια  στην  κοροϊδία.     

                  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το