ΕΛΜΕ Ηρακλείου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΧΩΡΙΩΝ, ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΒΟΗΘΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων στις πληττόμενες από τις πλημμύρες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που είδαν τα σπίτια, τις περιουσίες, τα νοικοκυριά, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους να καταστρέφονται μπροστά στην επέλαση της πλημμύρας, ενώ το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ επιβεβαίωνε ξανά, με τον πιο προκλητικό τρόπο, την πλήρη αδιαφορία του για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε λίγες μέρες πριν ότι είναι «έτοιμη» για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel, στην πράξη απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι ήταν απλώς έτοιμη να παίξει τον ίδιο εγκληματικό ρόλο που διαδραμάτισε και στις πρόσφατες πυρκαγιές (που μετέτρεψαν σε πύρινη κόλαση τις δασικές εκτάσεις από τον Έβρο μέχρι την Εύβοια και τη Μεσσηνία), δηλ. το ρόλο της εγκατάλειψης των πληττόμενων κατοίκων του νομού της Καρδίτσας, της Λάρισας, του Βόλου κλπ. Πρόκειται για την πολιτική της εγκατάλειψης των ανθρώπων που θρηνούν σήμερα 14 νεκρούς –που διαρκώς αυξάνονται- και δεκάδες αγνοούμενους, ενώ βλέπουν σαστισμένοι τα σπίτια και τις περιουσίες τους, δηλ τους μόχθους μιας ζωής, να βουλιάζουν στα λασπόνερα, σαν πρωταγωνιστές αρχαίου δράματος…

Ειδικότερα, την ώρα που ολόκληρα χωριά αφανιζόταν από το χάρτη και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις μετατρέπονταν σε λίμνες –οι οποίες με τη σειρά τους … κατάπιναν λαίμαργα το μόχθο της αγροτιάς- ενώ χιλιάδες κοπάδια πνίγονταν από τα ορμητικά νερά, η κυβέρνηση «των αρίστων» επιβεβαίωσε ξανά το στυγνά αντιλαϊκό πρόσωπό της : Δεν διέθεσε ούτε τα απαιτούμενα μέσα απεγκλωβισμού και διάσωσης των πλημμυροπαθών, αφήνοντας χωρίς νερό και τροφή, για δυο ολόκληρες μέρες, τους δεινοπαθούντες, οι οποίοι στηρίχτηκαν αποκλειστικά στην αλληλέγγυα στάση και στην αποφασιστική υποστήριξη της οργανωμένης λαϊκής παρέμβασης.

Είναι προφανές ότι το νέο κρατικό έγκλημα της καταστροφής του Θεσσαλικού κάμπου έχει τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία για πέντε ολόκληρα χρόνια κωφεύει επιδεικτικά απέναντι στα αιτήματα της λαϊκής προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, αρνείται τις προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων που εγκαίρως επεσήμαναν τους κινδύνους, δεν υλοποιεί τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και επιμένει στην εφαρμογή μιας στυγνής αντιλαϊκής πολιτικής.

Η κυβέρνηση , στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες της μπροστά στη νέα τραγωδία σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας, επικαλείται ξανά την αοριστία της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι παράγωγο του καπιταλιστικής κερδοφορίας που η ίδια υπηρετεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντίστοιχες ευθύνες για αυτό το έγκλημα έχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου από τη Θεσσαλία για στήριξη των πλημμυροπαθών και για δήθεν αποκατάσταση των ζημιών αποτελούν «σταγόνα» στον ωκεανό, μπροστά στον όλεθρο και επιβεβαιώνουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, από τη μια να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους και για αυτό το κρατικό έγκλημα και από την άλλη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του ευρωπαϊκού και συνολικότερα ξένου, αλλά και ντόπιου κεφαλαίου για την συνέχεια της αντιδραστικής πολιτικής της αποψίλωσης του λαού από τα θεμελιώδη δικαιώματά του.

Απέναντι σε αυτή την ανάλγητη αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στο θάνατο, τη στέρηση και την καταστροφή τα εργατο-λαϊκά στρώματα, ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ είναι η λαϊκή αφύπνιση, ενεργοποίηση , η μαζική και ανυποχώρητη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην αντιλαϊκή πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

ΔΙΕΔΚΙΚΟΥΜΕ:

ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ:

 • Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι εγκλωβισμένοι
 • Να μετατραπούν οι πλημμυρισμένες περιοχές σε κατοικήσιμους και καλλιεργήσιμους τόπους
 • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας των κατοίκων
 • Να ανοικοδομηθούν οι κατεστραμμένες κατοικίες
 • Να αποζημιωθούν οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) για όλη την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί, και γενικά όλοι οι πλημμυροπαθείς για την καταστροφή των περιουσιακών τους στοιχείων.
 • Να διασφαλιστούν οι όροι της αξιοπρεπούς διαβίωσης(ΣΤΕΓΑΣΗ, ΔΙΑΜΟΝΉ, ΣΙΤΙΣΗ) όλων των πληγέντων μέχρι την ανασύσταση των περιουσιακών τους δομών
 • Να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία Αντιπλημμυρικά Έργα
 • Να χορηγηθεί δωρεάν όλη η απαιτούμενη επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στους πληγέντες για την ανάκτηση των περιουσιών τους

Για την εκπαίδευση:

 • Άμεση, ασφαλή αποκατάσταση των σχολικών υποδομών (κτίρια, εξοπλισμός). Να κατοχυρωθούν οι όροι της ομαλής λειτουργίας όλων των σχολείων (σχολική στέγη, προσλήψεις εκπαιδευτικών-στέγη-σίτιση-μεταφορά των μαθητών)
 • Οικονομική και ψυχολογική στήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών που έχουν πληγεί με προσλήψεις ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ
 • Καμία τηλεκπαίδευση! Μείωση της ύλης και του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
 • Κανένας εκπαιδευτικός που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο σχολείο του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα. 
 • Ειδική μέριμνα για τους/τις αναπληρωτ(ρι)ες που προσλήφθηκαν από ή προς τις πληγείσες περιοχές. Ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας, πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων από 1/9 και για όσο διάστημα χρειαστεί να απουσιάσουν λόγω αδυναμίας μετακίνησης, καταστροφής της περιουσίας τους, αναζήτησης κατοικίας.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών. Εγγραφή και απαλλαγή από τα τροφεία όλων των παιδιών ηλικίας 0-4 στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η πρόεδρος – Η Γενική Γραμματέας

Σπαχή Αρετή – Οικονομάκη Μαρία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το