Διαδηλωτές που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος κινητοποιήθηκαν χθες το απόγευμα σε ολόκληρο το Ισραήλ μετά την έγκριση, σε πρώτη ανάγνωση, από το κοινοβούλιο, ενός αμφιλεγόμενου άρθρου που προωθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Κνεσέτ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα μέτρο με το οποίο καταργείται η δυνατότητα της δικαστικής εξουσίας να αποφαίνεται για τον «λογικό χαρακτήρα» των αποφάσεων της κυβέρνησης. Το μέτρο ψηφίστηκε από 64 βουλευτές (όσους διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία) ενώ οι 56 βουλευτές της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν. Χθες, μετά το μεσημέρι, ξανάρχισε η διαβούλευση σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, γύρω από το μέτρο αυτό ώστε να εισαχθεί για την οριστική έγκρισή του από την Κνεσέτ σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Οι διοργανωτές του κινήματος διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε εβδομάδα εδώ και μήνες, ανακοίνωσαν ότι είχαν μπλοκάρει σημεία στρατηγικής σημασίας στο βόρειο και το νότιο Ισραήλ. Το απόγευμα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης.

«Ήρθα εδώ επειδή η κυβέρνηση καταστρέφει ολοσχερώς τη δημοκρατία στο Ισραήλ», είπε ο Εϊτάν Γκαλόν, ένας γιατρός που συμμετείχε σε διαδήλωση σε έναν αυτοκινητόδρομο έξω από την Ιερουσαλήμ. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους», πρόσθεσε, την ώρα που η αστυνομία εκτόξευε νερό υπό πίεση για να διαλύσει τη συγκέντρωση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 66 διαδηλωτές για «διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrout έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό «να σταματήσει το χάος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση αν συνεχίσει τη μεταρρύθμιση. «Κύριε πρωθυπουργέ, η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο», είπε ο Αρνόν Μπαρ-Νταβίντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ. «Βάλτε τέλος στο παράλογο χάος στους κόλπους της ισραηλινής κοινωνίας, το συντομότερο δυνατόν. Όταν αισθανθώ ότι όλες οι επιλογές εξαντλήθηκαν και η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή, θα παρέμβουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας», απείλησε ο Μπαρ-Νταβίντ, ο οποίος τον Μάρτιο είχε προκηρύξει γενική απεργία, λίγες ημέρες προτού ο Νετανιάχου να ανακοινώσει ένα «διάλειμμα» στη διαδικασία της μεταρρύθμισης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το