Τελικά η πολυδιαφημισμένη πανεπιστημιακή αστυνομία πνέει τα λοίσθια. Οι προσλήψεις των αστυνομικών από την κυβέρνηση της ΝΔ -κάτι σαν οπλοφόροι πορτιέρηδες- είναι γνωστό πως συνάντησαν τη σχεδόν ομόθυμη αντίρρηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με φοιτητές. Όπως δήλωσε στην αρχή ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Νότης Μηταράκης, η ΝΔ θα καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, για να τον αδειάσει η κυβέρνηση στη συνέχεια και τώρα να δηλώνει πως σκέφτεται να την …επανασχεδιάσει. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει υπαναχώρηση, για αυτό χρειάζεται η ρωγμή να γίνει άνοιγμα και η χαραμάδα νίκη. Για αυτό χρειάζεται το φοιτητικό κίνημα να επαγρυπνά και να καταγγέλλει τις μορφές εκφασισμού της φοιτητικής ζωής. Άλλωστε ο Μητσοτάκης μετά τα 600 ευρώ που έδωσε στους αστυνομικούς -και ψήφισε το ΚΚΕ- φαίνεται να έχει και άλλες υποχρεώσεις αστυνόμευσης.

*****

Για να πας στις Κυκλάδες με το πλοίο θα πληρώσεις όσο ένα εισιτήριο για το Λονδίνο. Μερικές φορές και κάτι περισσότερο. Αυτή είναι η περίφημη «νησιωτικότητα» όπως την αντιλαμβάνεται η ΝΔ και η Βούλτεψη, που δήλωσε πως το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αυτορρυθμίσεις της αγοράς, δηλαδή στην ασυδοσία των εφοπλιστών. Μπροστά στο ογκούμενο κύμα διαμαρτυριών η κυβέρνηση, για το θεαθήναι, συσκέφθηκε με τους εφοπλιστές για να κόψει πενταροδεκάρες. Έτσι κι αλλιώς οι θερινές διακοπές σε μία χώρα σαν τη δική μας είναι άπιαστο όνειρο για μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Πάλι καλά που δεν σκέφτηκαν τα νεοφιλελεύθερα σαΐνια να μας προτείνουν να πάμε στα νησιά… κολυμπώντας.

*****

Είναι αλήθεια πως η ζωή και η πράξη πιστοποιεί και κρίνει θεωρίες και «θεωριούλες». Οι πρόσφατες φωτιές γύρω από την Αθήνα γκριζάρουν ακόμα περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο τοπίο στο κέντρο της χώρας. Σημειώνουμε τους πυροσβέστες από ξένες χώρες, αλλά και την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση που πρόσφατα έλαβε εντολή πως είναι η καταλληλότερη. Ο παρακάτω διάλογος, αυθεντικός και ειλικρινής, με όλη τη λαϊκή θυμοσοφία, συμπυκνώνει το βάθος της αστικής πολιτικής.
-Κάηκαν τα πάντα σε Αττική και Κορινθία και απουσίαζαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
-Και τι έγινε; Αγοράσαμε Ραφάλ!

*****

Το σκέφτηκαν και αυτό. Έφιππη αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας ή πώς λέμε «τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι». Είπε η άρχουσα τάξη της χώρας μας να μοιάσει με την Αγγλία και την Ολλανδία και ξεκίνησε από τα αυτονόητα. Τους ίππους! Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία που πνέει τα λοίσθια, σχεδιάζουν να δούμε άλογα στην Πανεπιστημίου και το Σύνταγμα. Ξέρετε πώς λένε τους αλογοστοιχηματζήδες; «Αλογομούρηδες». Μετά τον Αίαντα με την αντλία τώρα θα χουμε έφιππους μπάτσους. Κάπου είδε το θεατρικό του πράγματος ο Μητσοτάκης και κράτησε τα ηνία. Προς το παρόν.

*****

Πομπηία

Ήταν περίπου το 79μΧ
καθώς το περιγράφει ο Τίτος Πλίνιος
και η γη δεν άντεχε την τόση παρακμή.
Λέγεται και δεν αμφισβητήθηκε πως οι σκιές δεν ακολουθούσαν τους ανθρώπους γιατί σιχαίνονταν τα κρίματά τους.
Αργότερα, πολύ αργότερα, μία καμπάνα που κρεμάστηκε από το λαιμό της ανάγγειλε σεισμούς και καταστροφές.
Και οι Ρωμαίοι, βουτηγμένοι στη στρατιωτική αλαζονεία τους
σταύρωναν όσους λαούς έβρισκαν στο δρόμο τους
και έπνιγαν τα καραβάνια στη θάλασσα
όπως αυτά της Πύλου σε συνεργασία με τους Έλληνες
-περίεργα παιχνίδια ιστορίας-.
Να όμως που ο Βεζούβιος εκεί γύρω στο 79μΧ δεν αστειεύεται,
εχθρεύεται τις σπατάλες.
Τα ψηφιδωτά τ’ αφήνει στους αρχαιολόγους.
Υποτίθεται πως για τ’ άλλα, τα καραβάνια των φτωχών,
θα μιλήσουν οι απόκληροι και οι τίμιοι γραφιάδες
αλλά η θάλασσα θα μείνει έκπληκτη μπροστά στις φρικωδίες των -τρόπος του λέγειν- ανθρώπων.
Οι γυναίκες και τα παιδιά της Πομπηίας και της Πύλου
δεν μπόρεσαν να κάνουν την οργή κραυγή
γι’ αυτό αγκάλιασαν τη σιωπή και ησύχασαν για πάντα
κι ας τους περίμενε ένας κόσμος καλύτερος και βουερός.

Ιούλιος 2023
Θανάσης Τσιριγώτης

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το