Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται διαρκώς τα καφέ που προσφέρουν «καφεμαντεία», δηλαδή την ανάγνωση του φλιτζανιού. Διαφημίζουν τις καφετζούδες μέσα από πινακίδες που μοστράρουν στην είσοδο και οι θαμώνες έχουν δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού ή να βρεθούν τις ώρες τις οποίες οι καφετζούδες προσφέρουν τις γνώσεις τους στο μαγαζί. Το καφέ «Κισμέτ», στην Αγίου Δημητρίου, είναι από τα πρώτα που έπιασε τον ρυθμό του νέου προϊόντος, εδώ και χρόνια, από το 2012. Τελευταία, όμως, αρκετά καφέ μιμούνται το προϊόν και προσλαμβάνουν καφετζούδες.

1561979698838-AAV_7681

Από την άλλη δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από μια είδηση που πέρασε “πρωτοσέλιδα” στα περισσότερα ΜΜΕ: η αγιοκατάταξη, η αγιοποίηση, του γέροντα Παΐσιου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τις μέρες εκείνες, ουρές σχημάτιζαν καθημερινά οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον τάφο του – πέθανε στο μοναστήρι το 1994 έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα αγιοποιημένο γέροντα, «για να πιάσουν τα μάγια, πρέπει να δώσει κανείς δικαιώματα στον διάβολο. Να δώσει δηλαδή σοβαρή αφορμή και να μην τακτοποιηθεί με τη μετάνοια και την εξομολόγηση. Σε έναν που εξομολογείται, και με το φτυάρι να του ρίχνουν τα μάγια, δεν πιάνουν» (από το βιβλίο «Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Γ΄» – Αγιορείτικο Βήμα).

«Πέφτει το σκοτάδι. Oι δαίμονες ξεσηκώνονται”.

Πέντε αιώνες μετά το 1525, αφότου ο Παράκελσος, ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης χημείας, μάζεψε όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς και χημικούς της Βασιλείας και έβαλε φωτιά στα συγγράμματα του Γαληνού, του Αβικένα και των άλλων πρωτοπόρων της αλχημείας -θέλοντας με τη δραματική αυτή χειρονομία να διακηρύξει την ανάγκη χειραφέτησης της νεαρής επιστήμης από τα δεσμά του μυστικισμού- η εποχή μας περιμένει τον δικό της Παράκελσο, για να απελευθερώσει την επιστήμη και τα μυαλά των ανθρώπων από τα δεσμά ενός καινούργιου Μεσαίωνα.

Πιο συγκεκριμένα, στις μέρες μας εξακολουθούμε να ζούμε ένα φαινόμενο που μπορεί να αποκρυσταλλωθεί στη γνωστή ρήση του Χέγκελ «Η λογική γίνεται παραλογισμός». Οι αστρολόγοι, οι μάγισσες, οι χαρτορίχτρες, τα μέντιουμ, οι καφετζούδες, οι προφήτες, τα ταρό και τα ευχέλαια, τα μάγια και τα ξόρκια, τα θαύματα και τα τάματα, το κάρμα και το φενγκ σούι, ένα πολυποίκιλο μυστικο-εσωτεριστικό νεφέλωμα ανθεί κυριολεκτικά δίπλα στους υπολογιστές, το Διαδίκτυο και τη λεγόμενη «έκρηξη των γνώσεων».

Εχουν ραγδαία εισβολή σε εφημερίδες και περιοδικά. Παρελαύνουν καθημερινά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε εκπομπές υψηλής τηλεθέασης, ακόμη και σε δελτία ειδήσεων, άνθρωποι που «προβλέπουν το μέλλον», «λένε τη μοίρα», μαρτυρούν ότι… «συνάντησαν τον σατανά», «ότι μίλησαν με τον Θεό» κ.λπ. Μάλιστα στο Διαδίκτυο περισσότεροι είναι οι επισκέπτες σελίδων με αστρολογικές προβλέψεις παρά με επιστημονικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο.

Απίστευτο, κι όμως αληθινό! Οποιος πιστεύει ότι οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες ανήκουν σε άλλες εποχές κάνει λάθος. Οχι μόνο υπάρχουν αλλά έχουν φροντίσει να προσαρμόσουν την «τέχνη» τους στις νέες τεχνολογίες και να αυξήσουν την πελατεία τους. Σήμερα η φωτογραφία του φλιτζανιού στέλνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην… καφετζού και αυτή απαντά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δίνει και οδηγίες χρήσης: «Οταν φτιάχνουμε τον καφέ πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτόν. Να “μελετάμε”, να σκεφτόμαστε, δηλαδή, αυτά που θέλουμε να μας δείξει ο καφές».

Αστρολόγοι-μέντιουμ

•«[…] Επειτα από μακρόχρονη πολυετή πείρα στα βάθη της Μ. Ασίας και ειδικότερα στο Σεβδίκιο, προέβλεπα το μέλλον μέσω της αστρολογίας, μετέπειτα εγκαταστάθηκα στην όμορφη Θεσσαλονίκη και εξακολουθώ να ασχολούμαι με την αστρολογία και τα ζώδια των ανθρώπων. Οταν ρίχνω τα χαρτιά μου βλέπω: Ποιον/-α θα γνωρίσεις. Πόσο θα κρατήσει η σχέση σου. Αν θα παντρευτείς και πότε. Αν θα μείνεις έγκυος και πότε. Τι θα γίνει στα επαγγελματικά σου και εκατοντάδες άλλα θέματα. Θα σου απαντήσω ζωντανά εγώ, η θεία Μαρίτσα, και οι συνεργάτες μου στις δικές σου αποκλειστικές ερωτήσεις από σταθερό και όλα τα κινητά τηλέφωνα».

•«ΘΕΛΕΙΣ να ξέρεις ποια μέρα είναι καλή για να λάβεις την αίτηση του διαζυγίου σου; Εμπειρη σύμβουλος φενγκ σούι θα λάβει υπόψη της τα γενέθλια του ατόμου που θέλετε να χωρίσετε και με τη βοήθεια του κινέζικου ημερολογίου θα σας πει!».

•«ΚΥΡΙΑ με φυσικό χάρισμα βλέπει φλιτζάνι στον χώρο της. Δεκτές και τηλεφωνικές αστρολογικές προβλέψεις για τα ζητήματα που σας απασχολούν […] κα Ελένη».

Online ξεματιάστρες -καφετζούδες

Aλλοι από περιέργεια και άλλοι από πεποίθηση συμβουλεύονται καθημερινά το ωροσκόπιό τους, επιθυμούν να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα το ερχόμενο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ξεμυτίζουν από το σπίτι αν δεν δουν στον ονειροκρίτη την ερμηνεία του χθεσινοβραδινού τους ονείρου.

Και ας μην πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά γίνονται μόνο με τον πατροπαράδοτο τρόπο και ότι οι νέες τεχνολογίες είναι αχαρτογράφητη χώρα. Tο Διαδίκτυο ήδη διαθέτει ιντερνετικές ξεματιάστρες και ψηφιακές καφετζούδες που μέσα από την οθόνη του υπολογιστή «προβλέπουν τα μελλούμενα» ή «διώχνουν την κακή ενέργεια». Δεκάδες χιλιάδες είναι οι επισκέψεις στις πάνω από 100 ιστοσελίδες που έχουν αντικείμενο τα μέντιουμ, την αστρολογία, την καφεμαντεία, το ξεμάτιασμα, τη χαρτομαντεία, την τσιγγάνικη τράπουλα, τους ονειροκρίτες κ.λπ. Πάνω από 50.000 είναι αυτοί που επισκέπτονται στην Ελλάδα καθημερινά τις 15 πιο γνωστές ιστοσελίδες αυτού του τύπου και δεν είναι λίγοι όσοι καταφεύγουν στις υπηρεσίες τους.

H ηλεκτρονική καφετζού (για παράδειγμα μία από τις πολλές η http://kafetzou.com.) ανά πάσα στιγμή ικανοποιεί την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον, ενώ άλλες δίνουν τις ερμηνείες τους μέσω e-mail. Η ξεματιάστρα μέσα από την οθόνη του υπολογιστή διώχνει την κακή ενέργεια, ενώ χαρτομάντες προβλέπουν τα μελλούμενα μέσα από διαδικτυακές τράπουλες.

Τι συμβαίνει και δορυφοριοποιούμαστε στο φαντασιακό; Τι τρέχει και «ξαναμαγεύεται» ο κόσμος; Η ανθρωπότητα καταφεύγει, σε καιρούς δύσκολους, στη δοξασία και στη μεταφυσική για να παρηγορήσει τους φόβους της. Είναι φανερό ότι «σε χρόνια δίσεκτα και μήνες οργισμένους», όπως σήμερα, νεκρανασταίνεται από το σκοτεινό παρελθόν της αμάθειας, της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων το πνεύμα ενός κόσμου απ’ όπου έχει λείψει το πνεύμα. Οσο φοβόμαστε ή αποφεύγουμε με την πολιτική δράση να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζουμε κόσμο…

 

Χρήστος Κάτσικας

 

………………….. Δείτε και αυτό:

 

——————–Δείτε ακόμη:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το