Όπως καταγράφεται στο παραπάνω βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Forensic Architecture, η ομάδα Σύρων προσφύγων με την οποία ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα, μετέβη προς το σημείο από την τουρκική πόλη Ύψαλα. Η ομάδα προσφύγων πέρασε τον ποταμό σε σημείο που και στην δυτική του όχθη υπάρχει τουρκικό έδαφος και κινήθηκε προς τον φτάχτη. Σε απόσταση 40 μέτρων από τα ελληνικά σύνορα, όπως αναφέρεται εκείνη την ώρα στα βίντεο, δέχτηκαν «πυρά από τον ελληνικό στρατό». Το γεγονός είχε αρχικά αναδειχθεί από την δημοσιογράφο Τζέναν Μουσά την ίδια ημέρα:

https://twitter.com/i/status/1234403547330088961

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του 22χρονου Σύρου Μοχάμαντ αλ Αραμπ στον Εβρο το πρωί της Καθαράς Δευτέρας φέρνει στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, εγείροντας πολύ σοβαρά ερωτήματα για το ίδιο το τραγικό περιστατικό, όπως και για την επανειλημμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για τουρκική προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστό αν προχώρησε σε έρευνα των καταγγελλομένων.

Οι Forensic Architecture επιχειρούν να επαληθεύσουν τις πληροφορίες και το οπτικό υλικό που είχαν δημοσιοποιηθεί σχετικά με τον θάνατο του 22χρονου, πληροφορίες και υλικό που έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Το βίντεο που δείχνει θύμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ψευδής είδηση. Καλούμε τους πάντες να δείξουν προσοχή όταν αναμεταδίδουν νέα που προωθούν την τουρκική προπαγάνδα» ανέφερε σε δήλωσή του στο τουίτερ την Καθαρά Δευτέρα, ενώ χτες επανήλθε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας: «Τώρα μιλούν για νεκρό. Επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές αρχές».

Ωστόσο, η βαρύτητα των καταγγελιών και του περιστατικού απαιτεί σοβαρή και διαφανή έρευνα που θα οδηγήσει σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα, προκειμένου να μην αιωρούνται εντυπώσεις και φήμες, πόσο μάλλον που τα στοιχεία που παρουσιάζει η ομάδα των Forensic Architecture επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των πρώτων πληροφοριών. Τέτοια έρευνα δεν έχει διατάξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά.

Το βίντεο που ετοίμασαν οι Forensic Architecture συνδυάζει οπτικό υλικό από διαφορετικά κινητά που κατέγραψαν τις στιγμές αμέσως μετά τον πυροβολισμό, όταν έπεσε στο έδαφος με εμφανές τραύμα ο 22χρονος και οι γύρω του προσπαθούσαν έντρομοι να του προσφέρουν πρώτες βοήθειες.

Το βίντεο παραθέτει επίσης χάρτες και φωτογραφίες από την πορεία του 22χρονου την Κυριακή, όταν είχε διασχίσει τον Εβρο από την Τουρκία και είχε φτάσει σε σημείο, όπου διανυκτέρευσε, κοντά στις Φέρρες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων προσφύγων της ομάδας του, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, όταν άκουσαν πυροβολισμούς.

Γύρισαν και είδαν τον 22χρονο σωριασμένο στο έδαφος και ματωμένο, λίγα μέτρα αφού είχε περάσει τα σύνορα, ευρισκόμενος σε ελληνικό έδαφος.

Το βίντεο καταγράφει επίσης την επιχείρηση μεταφοράς του 22χρονου από άλλους πρόσφυγες πίσω στο ποτάμι, από κει με βάρκα στην απέναντι όχθη και εν συνεχεία οδικώς στο νοσοκομείο των Υψάλων, στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Την είδηση του θανάτου του 22χρονου δημοσιοποίησε την Καθαρά Δευτέρα στο τουίτερ η δημοσιογράφος του αραβικού καναλιού Αλ-Αν, Ζίναν Μούσα, δημοσιοποιώντας βίντεο από τη μεταφορά του χτυπημένου Μοχάμαντ πίσω στην Τουρκία και επικαλούμενη πληροφορίες από την οικογένειά του και από αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με πρόσφυγα αυτόπτη μάρτυρα που εμφανίστηκε στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, οι ελληνικές αρχές άρχισαν με βολές στον αέρα, στη συνέχεια άρχισαν να στοχεύουν χαμηλότερα και μία σφαίρα πέτυχε τον 22χρονο στον λαιμό.


 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το