Νεκρός εργαζόμενος στα ναυπηγεία Ελευσίνας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης υπερωρίας εν μέσω καύσωνα, με φόντο την νομιμοποίηση της κατάργησης του οκταώρου διά χειρός Χατζηδάκη

Για προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος εργαζομένου στα ναυπηγεία Ελευσίνας, ο οποίος έχασε τη ζωή του δουλεύοντας υπερωριακά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την εργοδοσία των ναυπηγείων το  Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τον ζόφο που επικρατεί στον χώρο της εργασίας σε πλήρη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος έχει επί της ουσίας νομιμοποιήσει την κατάργηση του οκταώρου διευκολύνοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία.

«Καταγγέλλουμε την εργοδοσία των ναυπηγείων Ελευσίνας για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του συναδέλφου μας Νίκου, ο οποίος εργαζόταν στα ναυπηγεία Ελευσίνας και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μία βάρκα, δουλεύοντας υπερωριακά, παρά το ότι υπήρχε πρόγνωση για υψηλές θερμοκρασίες» υπογραμμίζει το Συνδικάτο, κάνοντας παράλληλα λόγο για πλήρη απαξίωση της έκκλησης που είχε προηγηθεί εκ μέρους του συνδικάτου για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Η επιχείρηση των ναυπηγείων Ελευσίνας, όχι μόνο δεν πήρε καμία προφύλαξη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αντιθέτως έστειλε για υπερωριακή απασχόληση μετά τις 15:00 εργαζόμενο με χρόνια καρδιακά νοσήματα που συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες. Τον βάλανε μέσα στον καύσωνα, να εργάζεται υπερωριακά μέσα σε μία βάρκα στην θάλασσα, με τον ήλιο από πάνω του, να σπάει την μπογιά που έπεφτε στην θάλασσα.

«Καταγγέλλουμε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στον βωμό του κέρδους που είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα ένας συνάδελφος να μη γυρίσει σπίτι στην οικογένεια του» καταλήγει το Συνδικάτο, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι εργοδότες του κλάδου με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να αυξάνουν τα κέρδη τους».

«Οι ζωές μας έχουν αξία»

«Οι ζωές μας έχουν αξία όμως» υπογραμμίζουν στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αξιώνοντας την αποζημίωση της οικογένειας του νεκρού εργαζομένου και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των συναδέλφων τους.

Ειδικότερα, το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση κήρυξη ως υποχρεωτική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για της Ναυπηγικές εργασίες σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, και την εφαρμογή όλων τα προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και την κατάργηση των υπερωριών άνω των 36οC, και την πρόβλεψη έκτακτης αποχώρησης στις περιπτώσεις που η θερμοκρασία υπερβαίνει τους  38οC.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση του Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας:

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου Νίκου Λαρεντζάκη.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία των ναυπηγείων Ελευσίνας για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του συναδέλφου μας Νίκου, ο οποίος εργαζόταν στα ναυπηγεία Ελευσίνας και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μία βάρκα, δουλεύοντας υπερωριακά, παρά το ότι υπήρχε πρόγνωση για υψηλές θερμοκρασίες.

Μόλις εχθές το συνδικάτο μας με επιστολή που εστάλη στις επιχειρήσεις του κλάδου, μεταξύ αυτών και στα ναυπηγεία Ελευσίνας, καλούσε τις επιχειρήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τούς κινδύνους του καύσωνα.

Η επιχείρηση των ναυπηγείων Ελευσίνας, όχι μόνο δεν πήρε καμία προφύλαξη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αντιθέτως έστειλε για υπερωριακή απασχόληση μετά τις 15:00 εργαζόμενο με χρόνια καρδιακά νοσήματα που συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες. Τον βάλανε μέσα στον καύσωνα, να εργάζεται υπερωριακά μέσα σε μία βάρκα στην θάλασσα, με τον ήλιο από πάνω του, να σπάει την μπογιά που έπεφτε στην θάλασσα.

Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι εργοδότες του κλάδου με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Οι ζωές μας έχουν αξία όμως. Από το πρωί σήμερα, τα μέλη του Συνδικάτου μας προειδοποιούσαμε για την άνοδο της θερμοκρασίας και την ανάγκη που υπάρχει να σχολάσουμε κανονικά στη βάρδια μας, δίχως υπερωριακή εργασία. Δεν ήταν λίγοι οι χώροι όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της διοίκησης και άλλων μελών του συνδικάτου προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, λόγω των δύσκολων συνθηκών που υπήρχαν από τη ζέστη και την υγρασία στους χώρους. Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση σήμερα μπορεί να θρηνούσαμε κι άλλους συναδέλφους.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί ως κανονικότητα την εργασία σε τέτοιες συνθήκες. Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί σαν κανονικότητα να πεθαίνουμε έτσι στη δουλειά. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του.

Καταγγέλλουμε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στον βωμό του κέρδους που είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα ένας συνάδελφος να μη γυρίσει σπίτι στην οικογένεια τού.

Απαιτούμε:

  • Να καλυφθεί πλήρως η οικογένεια του συναδέλφου, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα γιατί αλλιώς θα θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους.
  • Άμεση κήρυξη ως υποχρεωτική της ΣΣΕ για της Ναυπηγικές εργασίες σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, και να εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπει.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει υπερωριακά άνω των 36οC, από 38οC και πάνω να σχολάμε νωρίτερα για να αποφεύγουμε τις θερμές ώρες να είμαστε στην εργασία μας.

    πηγή: kosmodromio.gr

    e-prologos.gr

    Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το