Το πετρελαιοφόρο Grace 1 που φέρει σημαία του Ιράν και το οποίο απελευθερώθηκε την Πέμπτη από το Γιβραλτάρ αφού κρατήθηκε για περισσότερο από έναν μήνα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Μεσόγειο με το νέο όνομα Adrian Darya.

Ένταλμα για την κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ Grace 1 εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το πλοίο, όλο το πετρέλαιο που μεταφέρει καθώς και 995.000 δολάρια εμπλέκονται σε παραβιάσεις του Διεθνούς Νόμου περί Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA), τραπεζική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο ένταλμα σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει σχέδιο «για παράνομη προσφυγή στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την υποστήριξη παράνομων αποστολών στη Συρία από το Ιράν, από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

​Το πλοίο απελευθερώθηκε την Πέμπτη από το Γιβραλτάρ, αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον πλοίαρχο ότι το δεξαμενόπλοιο δεν θα παραδώσει το φορτίο του στη Συρία, όπως μετέδωσαν βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα μέλη του πληρώματος απελευθερώθηκαν επίσης. 

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη δεν έδωσε εγγυήσεις ότι το πετρελειοφόρο Grace 1 δεν θα πάει στη Συρία μετά την απελευθέρωσή του.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε προηγούμενη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι το πετρελαιοφόρο δεν κατευθυνόταν προς τη Συρία όταν τέθηκε υπό κράτηση στις ακτές του Γιβραλτάρ από βρετανικούς ναυτικούς στις 4 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, σημείωσε ότι το Ιράν παρείχε στη Συρία στήριξη σε τομείς όπως η ενέργεια και το πετρέλαιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να κάτάσχουν το τάνκερ  λίγες ώρες πριν το Γιβραλτάρ το αφήσει ελεύθερο, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ, να κατηγορεί τις ΗΠΑ για κίνηση πειρατείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απείλησε την Πέμπτη τα άτομα που συνδέονται με το ιρανικό πετρελαιοφόρο Grace 1 με «σοβαρές συνέπειες», συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών θεωρήσεων λόγω υποτιθέμενων δεσμών με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη βρίσκονται σε σύγκρουση από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία του 2015, επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.

Η κίνηση αυτή ακολουθήθηκε από την κλιμάκωση των εντάσεων στον Περσικό Κόλπο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το